Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Tillfälliga bostäder utan bygglov

Byggnadsnämnden beslutade på onsdagen om ett föreläggande mot Stugbyn på Östra stranden, företaget som äger och hyr ut stugor och paviljonger. Det tidsbegränsade bygglovet för stugbyn Strandparken gick ut för drygt ett år sedan och den överenskomna avvecklingsplanen har inte följts.

Bostäderna har haft tidsbegränsat bygglov i 15 år och har främst hyrts ut till studenter. Både arrendeavtalet och bygglovet gick ut i mars 2017. Ett tidsbegränsat bygglov kan enligt lag inte ges längre än 15 år, och därför måste de tillfälliga bostäderna tas bort och marken återställas. 

– Det har varit tydligt redan från början att det handlar om ett tidsbegränsat bygglov. De står på övertid och då måste vi agera, säger Kjell Helgesson (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Med hänsyn till de boende och bristen på studentbostäder i kommunen har byggnadsnämnden godkänt en avvecklingsplan på 1,5 år. Planen har dock inte följts och de 38 byggnaderna står kvar. Därför beslutade nämnden på onsdagen om ett föreläggande. Senast den 30 juni måste stugor och paviljonger vara borttagna, annars riskerar företaget vite.

– Föreläggandet utfärdas eftersom både vi som tillståndsmyndighet och det berörda företaget måste följa lagen. Det är inte tillåtet att ha byggnader utan bygglov, säger Anna-Karin Malmkvist (S), vice ordförande i byggnadsnämnden.

 • Varför kan inte ett nytt tidsbegränsat bygglov ges?


  Tillfälliga lov får enligt lag ges i max 15 år. Den gränsen passerades våren 2017. Sedan dess saknas både bygglov och arrendeavtal för marken.
 • Varför har bygglovet enbart varit tidsbegränsat?


  Företaget har ansökt om ett tidsbegränsat lov. Marken som stugor och paviljoner står på är industrimark enligt gällande detaljplan. Då kan bostäder enbart få tidsbegränsat lov.
 • Vad händer med hyresgästerna?


  Det är hyresvärden som har ansvar för att kommunicera med de som hyr. Får man som hyresgäst veta att man är uppsagd från sin bostad måste man söka ny på annat håll.
  Det är naturligtvis olyckligt när enskilda drabbas. Det har dock varit känt att det handlar om ett tillfälligt bygglov, och många av de som berörs har därför sökt bostad på annat håll. Har man inga inkomster eller behöver särskilt stöd att ta sig in på bostadsmarknaden ska man vända sig till kommunen.