Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Gammal taggtråd i sanddynorna orsakade skador

En ung person skadades och fick uppsöka läkarvård i helgen efter lek i sanddynorna på Tylösand. Orsaken var en bit 40 år gammal taggtråd som kommit fram när sanden förflyttat sig.

- I kontakt med förälder i går fick vi besked om att det gått förhållandevis väl och att sårskadorna redan börjat läka. Det är alltid en allvarlig händelse, särskilt när unga personer kommer till skada. När något sådant här inträffar agerar vi direkt och med full kraft. Så fort det kom till vår kännedom så hade vi snabbt personal på plats för att plocka bort en mindre bit plastad taggtråd som låg gömd i dynorna. Efter detta har vi gått över hela strandområdet vid flera tillfällen, säger Anders Thorén, förvaltningschef på teknik- och fritid i Halmstads kommun.

Kommunen gör regelbundna kontroller varje säsong att inga farliga föremål ska finnas i våra naturområden. Under sommaren sker det dagligen. Särskilt där väldigt många människor rör sig, som Tylösand med uppskattningsvis 50 000 dagliga besökare under högsäsong.

Men sanddynerna är särskilt svåra att söka på eftersom naturen skapar sina egna formationer över tid. Sanden flyttar på sig både med naturens kraft, i väder och vind, och av att många människor rör sig i området.

I det här fallet handlar det om mycket gamla rester av plastad taggtråd som förr sattes upp för att hålla människor borta från vissa områden. En åtgärd som inte skulle vara aktuell idag.

- För 40 år gjorde man så. Men taggtråd är en metod som av flera anledningar inte skulle vara aktuellt att använda idag. En av anledningarna är det vi sett hända här. En relativt liten bit taggtråd på en halv meter har flyttats runt under sanden i fyra decennier innan den skadar en ung person, säger Sofia Warpman som är avdelningschef på offentlig miljö.

Kommunen går kontinuerligt över natur- och parkområden för att upptäcka och åtgärda olika sorters skräp och rester som kan utgöra skaderisk för både människor och djur.

- Men, som jag tror att alla förstår, så kan man aldrig lämna några garantier för att våra offentliga miljöer är helt riskfria och vi är tacksamma om folk hör av sig om man upptäcker något som kan vara en risk, säger Sofia Warpman.