Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Flugor - vad tar man sig till?

Det är många som upplever att det är väldigt mycket flugor i sommar. Miljöförvaltningen har fått in ett flertal ärenden och frågor kring insekternas framfart. Flugor trivs och förökar sig i värmen, men det finns åtgärder man kan vidta hemma för att minska antalet.

De flesta flugarter förökar sig snabbare vid den väderlek och värme som vi haft ända sedan maj månad. Vi har därför sammanställt en del tips som kan vara användbara när det är mycket flugor i närområdet.

Håll flugorna borta

  • Knyt alla soppåsar med dubbelknut så att inte flugor kommer in och kan lägga ägg som blir larver. Fortsätt att sortera ut matavfall i de gröna påsarna, men fyll dem inte mer än att du kan göra en dubbelknut på påsen så den stängs ordentligt.
  • Håll soptunnan så ren och torr du kan, tvätta gärna ur den med lite vatten och låt torka efter tömning.
  • Ställ om möjligt din soptunna i skuggan för att undvika lukt.
  • Rester från skaldjur och grillat kött kan man antingen frysa i en påse och slänga precis innan tömning. Spyflugorna kan nämligen känna lukten av förruttnelse på väldigt långt avstånd
  • Ättika blandat i vatten som sprayas i tunnan kan vara bra mot fluglarver. Upprepa behandlingen när du går ut med dina soppåsar.

Använd gärna regnvatten när du tvättar din tunna. Nu när det är ont om regnvatten kan du spara det vatten du spolar ut i väntan på varm- eller kallvatten i dusch och kran, som annars går till spillo.

Starkare tillsammans

Tipsen blir mer effektiva om alla hjälps åt, så prata gärna med dina grannar. Tycker du ändå att det surrar för mycket omkring dig så finns det flera produkter på marknaden som kan vara effektiva, bland annat ljusfällor, elektriska flugsmällor och klassiska flugpapper.