Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Fler smarta papperskorgar i Halmstad

Under hösten installeras 25 nya Bigbellies i Halmstad. Det är smarta papperskorgar som meddelar när de är fulla, som håller råttor och fåglar ute och som rymmer fem gånger mer skräp än våra äldre papperskorgar.

Nu är det dags att utöka antalet smarta papperskorgar i Halmstad.

Nu är det dags att utöka antalet smarta papperskorgar i Halmstad. Under hösten kommer 25 nya Bigbellies att installeras. I dagsläget är exakt placering inte klar, men de flesta kommer att placeras i Halmstad centrum.

De smarta papperskorgarna meddelar via SMS när de fulla, vilket spar på miljön eftersom personalen inte behöver åka ut för att tömma skräp i onödan. Behållarna rymmer cirka 20 kilo och komprimerar avfallet med hjälp av solceller, vilket innebär färre tillfällen för tömning. Detta leder i sin tur till minskade koldioxidutsläpp och frigör tid för personalen så att de kan utföra andra tjänster för kommuninvånarna.

Papperskorgarna är helt inkapslade vilket innebär att råttor inte kan ta sig in och fåglar inte kan dra ut skräp. Skräpet som slängs i papperskorgen kapslas in och kommer bara ut vid tömning.

– Fler papperskorgar är inte lösningen på nedskräpningen i kommunen. Det är en attitydfråga, att ändra beteenden. Men fler smarta papperskorgar som ersätter äldre modeller som är dyra att underhålla bidrar förhoppningsvis till en renare stadsmiljö, säger Anneli Johansson, enhetschef på avdelningen infrastruktur vid teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

Kostnaden för de nya papperskorgarna är egentligen 1,2 miljoner kronor, men det kommer inte att belasta kommunens ekonomi. I det nya avtalet som Halmstads kommun har slutit med ett reklambolag som bland annat har digitala reklamskyltar runtom i staden ingår 25 nya Bigbellies.

Visste du att…

.. vissa Bigbellies pratar också? Testa att slänga skräp i en så får du se.

Håll Halmstad rent – tack för att du hjälper till!

Kompisar, föreningar, grannar eller organisationer som vill arrangera skräpplockardagar och andra aktiviteter är välkomna att kontakta Halmstads kommun som kan hjälpa till med att dela ut handskar, soppåsar och köra bort skräpet som samlas in.

För beställning av skräpplockarutrustning kontaktar man kommunen via mejl direkt@halmstad.se eller telefon 035-13 70 00.

Information om kommande skräpplockaraktiviteter och redan genomföra sådana.