Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fler smarta papperskorgar i Halmstad

Papperskorgar som meddelar när de är fulla, som håller råttor och fåglar ute och som rymmer fem gånger mer skräp än våra äldre papperskorgar – fler Bigbellies har kommit till stan…och fler ska det bli!

Igår kom fyra så kallade Bigbellies till Halmstad. Två placerades i Picassoparken, en i Kapsylparken och en i hörnet Bank-Hamngatan. De ska ersätta äldre papperskorgar.

En Bigbellie motsvarar i volym fem ”gamla” papperskorgar. Papperskorgarna meddelar via SMS när de fulla, det spar på miljön att inte behöva åka i onödan för att tömma. Behållarna rymmer cirka 20 kg och komprimerar avfallet, vilket innebär färre tillfällen för tömning. Det här leder till minskade koldioxidutsläpp och frigör tid för personalen så att de kan utföra andra tjänster för kommuninvånarna.

Papperskorgarna är helt inkapslade vilket innebär att råttor inte kan ta sig in och fåglar kan inte dra ut skräp. Även skräpet som slängs i papperskorgen kapslas in och kommer bara ut vid tömning.

Ytterligare en finess är att du kan öppna papperskorgen med en fotpedal.

–  Fler papperskorgar är inte lösningen på nedskräpningen i kommunen. Det är en attitydfråga, att ändra beteenden. Men fler smarta papperskorgar som ersätter äldre modeller och som är dyra att underhålla, bidrar förhoppningsvis till en renare stadsmiljö, säger Anders Thorén, förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Ronnie Idstedt, gruppledare för park, håller med om att nedskräpningen är en attitydfråga.

– Jag tror att börjar bara en person att slänga sitt skräp i papperskorgarna, så följer andra efter. Tyvärr fungerar det likadant om någon väljer att slänga det på marken. Vi ser många fördelar med Bigbellies och vi kommer att satsa på fler smarta papperskorgar. Dessutom kan kärlet i sig utvecklas än mer digitalt, vilket också är något vi vill titta på.