Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Eldningsförbud och bevattningsförbud hävs i Halmstad och Laholm

Den senaste tidens nederbörd och en gynnsam prognos för vädret framåt gör att bevattningsförbudet hävs omedelbart och eldningsförbudet hävs klockan 09 på tisdagen.

Sommarens långvariga torka i kombination med höga temperaturer gjorde det extremt torrt i skog och mark i södra Halland. Även vattenproduktionen har varit väldigt hög under den varma sommaren. De senaste veckornas nederbörd gör dock att läget förbättrats avsevärt.

Bevattningsförbudet hävs i Halmstad och Laholm

Minskad vattenproduktion i kombination med senaste tidens nederbörd och för årstiden normala grundvattennivåer, gör att Laholmsbuktens VA häver bevattningsförbudet omedelbart.

− Vi ser att vattenproduktionen har minskat till följd av svalare temperaturer och nederbörd samt att antalet sommarboende och turister är färre. Grundvattennivåerna i de större kommunala vattentäkterna i Halmstad och Laholm är normala för årstiden. Med det som grund kan vi nu häva bevattningsförbudet, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på
Laholmsbuktens VA.

På grund av den extremt höga förbrukningen av dricksvatten infördes den 5 juni
bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vattenanvändningen var så stor att det inte fanns någon marginal för att hantera störningar eller
avbrott.

Även om det inte längre är förbjudet att vattna med slang, så är det förstås värdefullt att inte slösa. Att samla regnvatten för bevattning är bra. Att vattna med kanna eller droppbevattning rekommenderas. Det är också bra att vattna tidig morgon eller sen kväll, så att största delen vatten kommer till nytta.

Spartipsen för smartare vattenanvändning gäller året runt. Ta till exempel en kortare dusch hellre än att bada, låt inte kranen rinna i onödan, ställ bringare i kylen för kallt dricksvatten, samla regnvatten för bevattning och använd snålspolande toaletter och munstycke på kranar och duschar.

Eldningsförbudet tas bort

Räddningscheferna i Halmstad, Laholm och Hylte beslutade tillsammans med Falkenberg och Varberg att också häva rådande eldningsförbud helt på tisdag klockan 09. I Halmstad infördes förbudet redan den 23 maj.

− Det understa marklagret är fortfarande väldigt torrt, men vi har tack vare regnet inga extrema nivåer längre och väljer därför att häva eldningsförbudet, säger räddningschef Hans Ekberg.

Det är dock alltid viktigt att vara försiktig med eld i skog och mark. Brandriskprognosen uppdateras varje dag och det är klokt att kontrollera risken innan man väljer att elda. Den som startar en brand är personligt ansvarig för konsekvenserna.

− Jag upplever att de allra flesta har haft stor förståelse och respekterat eldningsförbudet i sommar. Det har varit en framgångsfaktor när vi nu konstaterar att Halland har varit förskonad från större bränder trots att risken varit väldigt hög, säger Hans Ekberg.