Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Elbilar, solceller och en fossilfri deklaration

Samtidigt som nordens största elbilsrally går i etappmål i Halmstad under fredagen har kommunen undertecknat deklarationen Fossilfritt Sverige och antagit solutmaningen.

Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris år 2015. Deklarationen är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Det här är ytterligare ett steg för en fossilfri kommun. Redan i vår energiplan från år 2015 anger kommunen en viljeyttring om att bli fossilfri och att koldioxidutsläppen ska minska, säger miljöstrateg Karin Larsson.

Energiplanens målsättningar för att minska klimatpåverkan redovisas också i den handlingsplan som rapporteras till EU:s Borgmästaravtal som Halmstads kommun undertecknade redan år 2009.

Solceller för en hållbar framtid
Fossilfritt Sverige uppmanar också aktörerna att genomföra konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser genom olika utmaningar. Halmstads bidrag till solutmaningen är att senast år 2020 ha en installerad effekt på 1300 kW genom solceller på kommunala byggnader. Sedan år 2010 har kommunens satsningar på solceller på kommunala fastigheter mångdubblats och fortsatta investeringar har redan täckning i budgeten.

– Av den solenergin som kommunen producerar kan man köra fler än 200 elbilar jorden runt. Det är en passande liknelse nu när Nordens största elbilsrally med 50 elbilar gör ett andra besök hos oss i Halmstad, säger miljöstrateg Karin Larsson.

Nordens största elbilsrally
Ett evenemang som går i linje med ett fossilfritt Sverige är Nordens största elbilsrally. På fredag får Halmstad besök för andra året i rad när Kör Rent kommer till Halmstad och Lilla Torg mellan 12.00–17.00. Politiker och tjänstemän från Halmstads kommun deltar själv i rallyt.

På torget finns aktiviteter för alla åldrar. Det finns bland annat möjlighet att köra en stor bilbana, testköra elbilar men även se målgången för de medverkande fordonen från klockan 16.00. På plats finns även kommunens energirådgivare för att prata om hur du som äger en elbil kan söka bidrag till en egen laddstolpe. Kommunen kommer även att visa upp sitt cykeltek där man har möjlighet att låna och testa på olika typer cyklar.