Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Vedeldning

Tänk på din omgivning när du eldar! Du som eldar har ansvar för att dina grannar inte drabbas av besvär på grund av vedeldningen. Eldning med ved kan lukta illa, sprida sot och orsaka irritation i luftvägarna. Varje höst och vinter får bygg- och miljöförvaltningen ta emot klagomål från människor som störs av grannarnas vedeldning.

Vårt tips: Elda på rätt sätt

  • Se till att veden är ordentligt torr.
  • Elda med full effekt och stryp inte lufttillförseln.
  • Tänk på att det inte är tillåtet att elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande.

Regler om eldning

I Halmstads kommuns lokala föreskrifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om vad som gäller när du ska elda.

Det är tillåtet att ”trivselelda” ett par gånger per vecka i sin kakelugn eller braskamin. Men en sådan eldstad får inte vara bostadens huvudsakliga uppvärmningskälla.

Du måste ha en panna som är miljögodkänd och ansluten till ackumulatortank om du bor inom detaljplanelagt område och vill elda för att värma upp bostaden och/eller få varmvatten under vinterhalvåret. Undantaget är panna med automatisk matning av träpellets som får användas för huvudsaklig uppvärmning även utan ackumulatortank.

Störs du av grannens vedeldning?

Prova först med att prata med den som eldar. Om det inte blir bättre kan du vända dig till bygg- och miljöförvaltningen, som då kan bedöma om eldningen är en olägenhet.

Miljönämnden kan besluta att begränsa eller förbjuda eldning om den bedöms skada miljön eller människors hälsa.