Dela sidan på sociala medier
Kontakta Halmstads kommun
Telefon | Öppettider för besökare | Besöksadress |
---|---|---|
035-13 70 00 | Måndag-torsdag | Rådhuset, Kyrkogatan 5 |
| Kl. 08.00 - 17.00 |
|
Telefontider | Fredag | Postadress |
Måndag-torsdag | Kl. 08.00 - 16.00 | 301 05 Halmstad |
Kl. 07.00 - 17.00 |
| |
Fredag |
| E-post |
Kl. 07.00 - 16.00 | Se karta![]() | direkt@halmstad.se |
Du som är livsmedelsföretagare är ansvarig för att maten du säljer eller serverar är säker att äta och har rätt märkning och sammansättning. Därför måste du ha ett system för att kontrollera din verksamhet. Det kallas egenkontroll.
Egenkontrollen ska vara anpassad efter de risker som kan finnas i just din verksamhet. Exempel på risker är omärkta allergiframkallande ämnen, eller bakterier som växer och bildar gifter i maten. När du känner till i vilka situationer risker kan uppstå kan du ta fram arbetsmetoder - rutiner - för att förebygga att riskerna inträffar.
För att få egenkontrollen att fungera i praktiken bör du skriva ner rutinerna i ett egenkontrollprogram. Det kan exempelvis röra sig om rutiner för personalens hygien, kontroll av kyl- och frystemperaturer, märkning, städning och rengöring, samt planer för utbildning och lokalunderhåll.
Du bör också ha ett system för att kunna dokumentera att verksamheten drivs enligt rutinerna och att eventuella brister åtgärdas.
Nedan finns material som kan vara till din hjälp när du ska göra ett egenkontrollprogram. Om några av kontrollområdena inte är aktuella för din verksamhet behöver de naturligtvis inte tas med.
Kontrollområden
1. Infrastruktur, lokaler och utrustning (även fordon)
2. Råvaror och förpackningsmaterial
3. Säker hantering, lagring och transport
4. Hantering och förvaring av avfall
5. Skadedjursbekämpning
6. Rengöring och desinfektion
7. Vattenkvalitet
8. Temperatur
9. Personlig hygien
10. Utbildning
11. HACCP-baserade förfaranden
12. Information
13. Spårbarhet
14. Mikrobiologiska kriterier
15. Övrigt
Journalblad
Avvikelserapport och korrigerande åtgärder
Personlig hygien
Utbildningsplan
Underhållsplan
Rengöringsprogram
Vecko-checklista
Internrevision