Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Finalister arkitekturpriset 2020

Nu är det dags att rösta på ditt favoritbidrag till Halmstads arkitekturpris 2020. Byggnadsnämnden har valt ut tre finalister. Omröstningen pågår till den 31 augusti och därefter presenteras vinnaren.

Årets finalister är:

Hallands konstmuseum

Tillbyggnad, landskap, inredning

Byggherre: Hallands länsmuseer

Arkitekt: White Arkitekter

Hallands Konstmuseum har genomgått en stor förändring med både renovering, ombyggnad och tillbyggnad. En ny kubistisk betongvolym som innehåller utställningshallar och arkiv har kopplats samman med den befintliga tegelbyggnaden via en lättare del. Taket på den lätta delen är ett så kallat biotoptak med den torra havsstrandängen som förebild.

De nya fasaderna har inspirerats av indelning, linjer och kulör från tegelbyggnaden som är kulturhistoriskt värdefull, uppförd 1933. Betongfasaden är matrisgjuten i element och har fått ett abstrakt mönster vars horisontella indelning tar upp linjer från den befintliga byggnaden. Entrédelens släta fasader är tillverkade av fasadskivor av träfaner som infärgats i en rödbrun kulör.

Invändigt har lokala hallandskonstnärer och hantverkare engagerats för att skapa inredningsdetaljer och möbler som lyfter helhetsintrycket. På kvällen syns ett ljuskonstverk som projiceras på betongfasaden. Utvändigt har byggnaden fått en ny välkomnande framsida mot Nissan. En solfjäderformad trädgård med uteservering, gång och planteringar öppnar upp museet mot nissanstråket och kopplar vidare mot Norre Katts park och stadskärnan.

Komfusenbo Harplinge

Aattefallshus och bakstuga

Byggherre: Kristin och Johan Ovik

Arkitekt: Ossian och Johan Ovik

Familjen Ovik på Norrängsvägen i Harplinge har lyckats utnyttja sina 25 kvadratmeter optimalt. I ett hörn av trädgården har de uppfört sitt Komfusenbo – en byggnad de själva först designat och ritat.

Komfusenbo har fått hela tre olika funktioner:

  • bakstuga med vedeldad ugn
  • välventilerat vedförråd
  • en växthusdel

Det är en liten och välkomponerad byggnad klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt. Fina nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen.

Kronolund

86 hyreslägenheter

Byggherre: Kronolunds fastigheter AB

Arkitekt: Fredblad arkitekter

Bebyggelsen är luftigt placerad på tomten där Kronlunds gård tidigare låg, strax öster om Frösakulls centrum. Sammanlagt finns 86 lägenheter från två till fyra rum och kök, två övernattningslägenheter, miljöhus, garage under mark och markparkering.

Byggnaderna har fasader av vit puts med ilägg av dekorativa brunröda fasadskivor. Taket är täckt med takpapp i tegelröd kulör och skärmtak med sedum. De inglasade balkongerna är inbyggda i husets egen struktur vilket ger stadga och tydlighet i uttrycket. Invändigt finner vi väldisponerade lägenheter i olika storlekar med fina utblickar och väl tilltagna balkonger. I utemiljön finns gångar, bänkar, planteringar, murar, rinnande vatten och konstverk av Dagmar Glemme.

Du kan rösta fram till den 31 augusti.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.