Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Byggnadsnämndens arkitekturpris 2009

Villa Grönberg, Sandhamn

Byggnadsnämndens arkitekturpris 2009 tilldelades Villa Grönberg, Sandhamn.

Arkitekt: Abelardo Gonzalez
Byggherre: Sofia Grönberg Whitmore och Jonathan Whitmore

Gestaltningsidén har resulterat i en byggnadsform som är unik för dess plats. Den veckade fasaden av cederträ kommunicerar med skogen. Byggnadens form och material vill ge ett harmoniskt helhetsintryck mellan byggnation och natur.
Ett klimatskydd viker sig över rummen som en "förpackning". Rummen ligger utmed två axlar. Den första börjar i entrén och slutar vid öppna spisen. Den andra går från den privata ingången och slutar i vardagsrummet. På plan två går axeln från en balkong i väst till en balkong i öst. Det sociala livet står i centrum.

Byggnaden har stort pedagogiskt värde som exempel på hur en annorlunda arkitektonisk utformning kan tillämpas utan att gällande detaljplaneföreskrifter behöver frångås. Vid granskning av bygglovet mäts b.la. byggnadshöjd. Utformningen av Villa Grönberg är exempel på att byggnadshöjden kan variera. Vid variation av byggnadshöjd mäts den genomsnittliga höjden.

Villa Grönberg visar en god anpassning till naturen. Huset har en sluten form mot gatan men generösa ljusinsläpp mot skogen. Byggnaden har en organisk form som ger associationer till naturen. Materialet är valt att åldras med naturen. byggnaden har ett stort pedagogiskt värde som ekologisk symbol.