Dela sidan på sociala medier
Kontakta Halmstads kommun
Telefon | Öppettider för besökare | Besöksadress |
---|---|---|
035-13 70 00 | Måndag-torsdag | Rådhuset, Kyrkogatan 5 |
| Kl. 08.00 - 17.00 |
|
Telefontider | Fredag | Postadress |
Måndag-torsdag | Kl. 08.00 - 16.00 | 301 05 Halmstad |
Kl. 07.00 - 17.00 |
| |
Fredag |
| E-post |
Kl. 07.00 - 16.00 | Se karta![]() | direkt@halmstad.se |
Din eldstad och skorsten behöver sotas och kontrolleras med jämna mellanrum för att du ska få använda den. Underhållet och kontrollen är viktig för att minimera risken för brand. Det är kommunen som ansvarar för att detta genomförs med regelbundna tidsintervall.
Har du en eldstad, oljepanna eller annan typ av fast förbränningsanordning i din fastighet ska den sotas (rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet.
När vi sotar din förbränningsanordning blir rökkanalen fri från brandfarligt sot. Vid brandskyddskontrollen kontrollerar vi att anläggningen inte blir överhettad då den används eller har fått andra skador på grund av slitage, ålder eller bristfälligt användande.
Halmstads kommun har avtal med ett sotarföretag; Gösab
som utför rengöringen på delegation. Denna tjänst upphandlas med jämna mellanrum. Du kan ansöka om att få sota själv eller anlita ett sotarföretag som kommunen inte har ett upphandlat avtal med. Då behöver du fylla i en särskild blankett, skicka in den till räddningstjänsten och invänta ett positivt beslut innan du kan låta någon utanför kommunens avtal rengöra din eldstad.
Brandskyddskontrollen är en myndighetsutövning och genomförs alltid av det sotarföretag kommunen har avtal med.
Kommunens räddningsnämnd beslutar om hur ofta en anordning ska rengöras (sotas). Brandskyddskontrollerna är obligatoriska och görs enligt de föreskrifter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram för hela Sverige.
Enligt Lag om skydd mot olyckor har kommunen ansvar för att fasta förbränningsanordningar med tillhörande rökkanaler ska rengöras (sotas) och genomgå brandskyddskontroll.
Det är viktigt att du som ägare av en förbränningsanordning anmäler förändringar till sotningsväsendet, till exempel byte av bränsleslag eftersom det kan påverka hur ofta rengöring och kontroller ska genomföras.
Typ av eldstad | Rengöring (sotning) | Brandskydds-kontroll |
---|---|---|
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor | ||
Eldning sker i panna, oavsett bränsletyp, som ingår i en värmecentral som står under kontinuerlig övervakning av personal, med driftingenjörsutbildning eller av annan kvalificerad driftledare | 3 år | 6 år |
Konventionella pannor avsedda för fast bränsle | 3 gånger per år | 3 år |
Pannor avsedda för fast bränsle med keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet och där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning | 2 gånger per år | 3 år |
Pannor med pellets i helautomatisk, standardiserad anläggning som är speciellt konstruerad för eldning med pellets | 1 år | 6 år |
Pannor där eldning sker med träpellets eller annat från sotningssynpunkt motsvarande bränsle (t.ex. spannmål) och där eldningsapparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet | 1 år | 3 år |
Pannor där eldning sker med tung eldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle | 3 gånger per år | 3 år |
Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle och pannans märkeffekt överstiger 60 kW | 1 år | 6 år |
Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle och pannans märkeffekt uppgår till högst 60 kW | 2 år | 6 år |
Köksspisar, ugnar och andra jämförbara anordningar för matlagning | ||
Eldstäder som eldas i större omfattning än för enskilt hushållsbehov och där eldning sker med fasta bränslen, tung eldningsolja eller annat, från sotningssynpunkt, motsvarande bränsle exempelvis vedeldad pizzaugn, kolgrill och liknande | 6 gånger per år | 3 år |
Eldstäder där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotningssynpunkt, motsvarande bränsle | 1 år | 6 år |
Eldning, med bränsle enligt ovan, sker för enskilt hushållsbehov | Enligt lokaleldstad | 6 år |
Lokaleldstäder (till exempel köksspis, braskamin, öppen spis med eller utan insats, kakelugn, kamin) | ||
Eldstäder som utgör den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning (vedåtgång > 1 m3 ved/år) | 1 år | 3 år |
Eldstäder som eldas i mindre omfattning och som inte är den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning | 3 år | 6 år |
Eldstäder som finns i fritidshus | 3 år | 6 år |
Imkanaler (i restauranger eller andra större kök) | ||
Imkanal i restauranger, storkök och därmed jämförbara utrymmen | 3 gånger per år | 2 år |
Imkanal som endast används för uppvärmning av mat eller liknande | 1 år | 2 år |
Gas | ||
Fasta förbränningsanordningar avsedda för eldning uteslutande med gas ska endast genomgå brandskyddskontroll om de är anslutna till avgaskanal | Rengörs ej | 6 år |