Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Säker strålmiljö

Strålning – bara ordet väcker oro hos många människor. I vår naturliga miljö har det dock alltid funnits strålning. Den kommer från rymden, solen, marken och från oss själva. Denna typ av strålning kallas för naturlig bakgrundsstrålning.

Olika typer av strålning

Strålning kan delas in i joniserande och icke-joniserande. Energin i joniserande strålning är så stark att den kan rycka loss elektroner ur atomer som den träffar och förvandla dem till positivt laddade joner. Röntgenstrålning och radioaktiv strålning är exempel på joniserande strålning.

Icke joniserande strålning är mindre energirik och kan inte jonisera material. Exempel är strålning från solen, samt elektromagnetiska fält som uppstår kring kraftledningar och olika elektriska apparater. Radiovågor från mobiltelefoner är också elektromagnetiska fält.

Är det farligt?

Är du orolig för hur elektromagnetisk strålning från till exempel mobiltelefonmaster påverkar din hälsa? De flesta studier som gjorts hittills har inte kunnat visa på någon ökad hälsorisk. Kunskapen är dock otillräcklig och fler studier behövs. Strålsäkerhetsmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har aktuell information om magnetfält och trådlös teknik.

Detta kan du tänka på

När det finns enkla och billiga sätt att minska dosen strålning som du utsätts för kan det vara klokt att göra så, även om den vetenskapliga misstanken om hälsoeffekter är osäker. Använder du till exempel hands-free när du pratar i mobilen utsätts ditt huvud för mindre strålning än om du håller telefonen mot örat. Placera inte mobilen på nattduksbordet när du sover, och ring inte i onödan!