Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Buller och din hälsa

Trots att buller inte är direkt livshotande på samma sätt som vissa andra miljöstörningar kan vara, betyder det mycket för vår hälsa och möjligheten till en god livskvalitet.

Buller kan leda till att vi får svårt att sova och svårt att koncentrera oss. Indirekta effekter kan vara stress, irritation, trötthet och huvudvärk. Buller kan även leda till sämre inlärningsförmåga och göra det svårare att höra vad andra säger, särskilt om du har en hörselnedsättning.

Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Du kan också drabbas av tinnitus, det vill säga en ständigt närvarande upplevelse av ljud trots att det inte finns någon yttre ljudkälla. Det kan räcka med för högt ljud vid ett enda tillfälle för att man ska drabbas av tinnitus. I vissa fall försvinner den efter några timmar eller dagar, men skadan kan även vara permanent.

Skydda din hörsel mot hög musik

Det allra enklaste sättet att skona din hörsel är så klart att sänka volymen. Om det inte går är det mycket klokt att använda öronproppar.

Det är även viktigt att du vilar öronen efter att ha lyssnat på för högt ljud. Då får hörseln en chans att återhämta sig.