Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Bevattningsförbud från och med 11 april

Från och med 11 april klockan 11.00 gäller bevattningsförbud i Halmstads och Laholmslänk till annan webbplats kommuner. Förbudet införs för att de båda kommunerna inte ska hamna i ett läge av dricksvattenbrist och gäller tillsvidare.

Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär:

 • det är inte tillåtet att bevattna gräsmattor, blommor eller annat i trädgårdar annat än med vattenkanna
 • det är inte tillåtet att fylla privata pooler och badtunnor 
 • det är inte tillåtet att bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande
 • det är inte tillåtet att tvätta bilen hemma
 • det är inte tillåtet att använda högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader

Förbudet införs eftersom grundvattennivåerna i de båda kommunerna är mycket låga efter flera år med för lite nederbörd. Dricksvattnet i Halmstad och Laholmlänk till annan webbplats hämtas ur 24 olika grundvattentäkter och fylls dessa inte på tillräckligt med regn- och smältvatten under höst och vinter så finns det risk för vattenbrist.

Situationen kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Varje liter du kan spara är viktig!

Frågor och svar

 • Om bevattningsförbudet


  Varför införs ett bevattningsförbud?
  Under en längre tid har det kommit mindre nederbörd än normalt. Det gör att grundvattennivåerna där vi tar vårt dricksvatten är låga. Nämnden för Laholmsbuktens VA har därför beslutat att införa bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver därför behöver vi förebygga brist på dricksvatten.
  Hur länge gäller bevattningsförbudet?
  Bevattningsförbudet gäller från den 11 april 2017 kl. 11.00 och tills vidare.
  Varför införs bevattningsförbudet i början av april när det knappt hunnit bli vår?
  Under en längre tid har det kommit mindre nederbörd än normalt. Det gör att grundvattennivåerna där vi tar vårt dricksvatten är låga. Nämnden för Laholmsbuktens VA har därför beslutat att införa bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. När det regnar under vår och sommar tas det mesta vattnet upp av växtligheten vilket gör att nederbörden inte når grundvattnet. Förbudet införs för att förebygga brist på dricksvatten. Vatten bör användas till livsmedel och hygien.
  Vad händer om jag inte följer bevattningsförbudet?
  Vattnet riskerar att ta slut om vi inte tillsammans minskar vår användning av dricksvatten. Uppmärksammas det att du använder vatten till till exempel bevattning kommer vi att påminna dig om att det är bevattningsförbud. Om du trots detta fortsätter att slösa på dricksvattnet kan vi komma att stänga av vattnet. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till så att vattnet räcker till viktiga funktioner så som sjukhus, förskolor, äldreboenden, näringsliv och vardagslivet.
  Går det att som privatperson få dispens från bevattningsförbudet?
  Nej.
  Gäller bevattningsförbudet även för mig med egen brunn?
  Nej, men vi uppmanar ändå till sparsamhet på grund av generellt låga grundvattennivåer. Även privata brunnar riskerar att sina när nivåerna är låga.
  Vad gör jag om min granne vattnar sin trädgård?
  Om du har möjlighet - prata med din granne. Din granne känner kanske inte till bevattningsförbudet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara dricksvatten. Det kan vara så att din granne har tillgång till egen brunn och då gäller inte bevattningsförbudet.
  Får jag vattna med kanna?
  Ja, men vattenslang eller spridare får inte användas.
  Jag har just planterat häck/träd, får jag vattna?
  Tyvärr innebär bevattningsförbudet att man inte får vattna alls med slang utan endast mindre bevattning med vattenkanna.
  Måste jag stänga av mitt automatiska bevattningssystem?
  Ja, om du använder kommunalt dricksvatten.
  Varför får kommunen vattna fotbollsplaner/plantager?
  Bevattningsförbudet gäller även kommunernas verksamheter. Parkverksamheten använder till exempel vatten från Nissan och från brunnar som inte är kopplade till dricksvattnet för bevattning.
  Hur påverkas jordbruket av förbudet?
  Vi vet inte hur jordbruket påverkas, men många har egen brunn eller använder ytvatten till bevattning. För de jordbruk som använder kommunalt dricksvatten gäller bevattningsförbudet. Det är Länsstyrelsen som beslutar om ett eventuellt bevattningsförbud när man tar vatten från brunnar, sjöar och vattendrag.
  Hur informerar ni om förbudet?
  Vi informerar via våra webbplatser (www.lbva.selänk till annan webbplats, www.laholm.selänk till annan webbplats, www.halmstad.selänk till annan webbplats) och andra kommunala kanaler, såsom Facebooklänk till annan webbplats. Vi når också ut via media, trafik och service på P4.
  Jag har just planterat träd/häck, får jag vattna?
  Du får vattna med vattenkanna, inte med vattenslang.

  Jag har just lagt ut ny gräsmatta, får jag vattna?
  Inte med kommunalt dricksvatten.
  Jag ska måla huset, får jag tvätta fasaden?
  Ja, men inte med kommunalt dricksvatten.
  Jag ska tvätta taket, får jag tvätta det?
  Ja, men inte med kommunalt dricksvatten.
  Jag ska högtryckstvätta altanen, får jag det?
  Ja, men inte med kommunalt dricksvatten.
  Jag ska tvätta utemöblerna, får jag det?
  Ja, men inte med slang kopplat till kommunalt dricksvatten.
  Om jag nu inte får tvätta bilen med slang på garageuppfarten, hur ska jag veta vilken biltvätt jag ska åka till istället?
  Välj gärna en biltvätt som återanvänder vattnet. Sök på internet eller fråga på din biltvätt.

 • Om pooler


  Jag har investerat i en egen pool. Får jag inte använda den?
  Just i år när dricksvattnet inte räcker till så får man inte fylla sin pool med kommunalt vatten. Kan du lösa påfyllningen på annat sätt får du självklart använda din pool. Dricksvattnet måste dock främst användas som livsmedel.
  Kan jag köpa vatten någon annanstans ifrån och fylla min pool och badtunna?
  Det är kanske möjligt. Kolla om det finns någon som kan sälja och leverera vatten till dig. Viktigt är att den som levererar vattnet inte har tagit kommunalt dricksvatten från Laholms och Halmstads kommun.
  Får jag köpa vatten från en annan kommun för att fylla min pool och badtunna?
  Ja, om de tillåter det.
  Varför väljer man att hålla alla badhus och utebad öppna som vanligt?
  I ett kommunalt bad kan många  bada och lära sig simma. Anläggningarna renar vattnet och återanvänder det. Det är en kommunal service som prioriteras när invånarna inte kan fylla egna pooler.
  Får inte mina barn bada i en uppblåsbar pool?
  Poolen får inte fyllas med kommunalt dricksvatten. Åk gärna till någon av kommunernas simhallar, badsjöar, utomhusbad eller till havet.

 • Om dricksvattensituationen


  Hur mycket skulle det behöva regna?
  Det skulle behöva regna eller snöa motsvarande två års-nederbörder på höstern och vintern för att återställa grundvattennivåerna.
  Beror bristen på vatten på att Halmstad och Laholm växer i invånarantal?
  Nej, situationen beror inte främst på att Halmstad och Laholm växer, utan på att det kommit ovanligt lite regn och snö de senaste åren. Det är regn- och smältvatten som under höst och vinter fyller på våra grundvattentäkter.
  Beror bristen på läckor i ledningssystemet?
  Alla ledningssystem läcker tyvärr lite, men bristen vi har nu beror främst på att det inte regnat och snöat tillräckligt.
  Vi letar efter läckor kontinuerligt och lagar dem. Vi arbetar också kontinuerligt med ledningsförnyelse. Misstänker du en vattenläcka så hör gärna av dig till oss via telefon 035-13 70 00 eller mejla oss på direkt@halmstad.se.Kan man inte rena havsvatten och använda till dricksvatten?
  Det finns tekniker för att rena havsvatten, men det är inte en storskalig lösning som passar för Halmstads och Laholms kommuner.
  Finns det någon plan för att lösa situationen på lång sikt?
  Vi tittar på många olika alternativ för att få en hållbar lösning på lång sikt. Vi utreder bland annat om vi kan bygga ut ledningsnätet och nyttja vatten från Bolmen som många skånska kommuner gör, men det är ett arbete som tar tid. 

 • Om företag


  Gäller bevattningsförbudet även för företag?
  Ja, bevattningsförbudet gäller för alla. Flera verksamheter kräver stor vattenförbrukning i sina processer. Laholmsbuktens VAlänk till annan webbplats uppmanar alla till eftertänksamhet och vara sparsamma med vattenanvändningen. I många fall kan företagens rutiner förändras i den rådande situationen, för att minska dricksvattenförbrukningen även inom användnings­områden som inte direkt omfattas av bevattningsförbrukningen. Om du som företagare vill prata om vattensituationen är du välkommen att kontakta LBVA, 035-13 70 00, alternativt mejla till direkt@halmstad.se.
  Det viktigaste är att LBVA kan leverera dricksvatten för mat och hälsa samt brandvatten. Beroende på hur dricksvattensituationen utvecklar sig den närmsta tiden, kan det bli aktuellt med begränsningar i vattenleveranser till verksamheter som inte är högst prioriterade.Får man högtryckstvätta fasaden inför målning?
  Ja, men inte med kommunalt dricksvatten. Se över vilka alternativa lösningar som kan passa just er verksamhet, exempelvis separat vattentank med vatten från en annan kommun som inte har bevattningsförbud. Ett annat alternativ kan vara att använda större sjöar eller vattendrag men kontrollera om det krävs eventuellt tillstånd.