Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Papperskorgar och skräp

Nedskräpning är ett miljöproblem som alla kan göra något åt. Låt bli att släppa skräp på marken och lär andra att göra detsamma.

Låt bli att skräpa ned för allas skull, inte minst för våra barn - vår framtid. Utan skräp blir våra offentliga miljöer trevligare, upplevs tryggare, skattemedel sparas och naturen slipper belastning av farliga ämnen. Genom att lämna skräp till återvinning blir dessutom det värdelösa istället värdefullt!

Skräp föder skräp. Börjar någon skräpa ned på en plats uppstår lätt en "minisoptipp" eftersom andra kan lockas att slänga sitt skräp på samma ställe. Studier visar att nedskräpning skapar en negativ spiral: Människor uppfattar att det är okej att slänga skräp på marken om det redan ligger skräp där. Följden blir en plats som upplevs som både otrevlig och otrygg att vistas på.

Fimpar är skräpets värsting

Fimpen är skräpets värsting. Enligt stiftelsen Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön.

I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar.

Varför finns det inte fler papperskorgar?

Halmstads kommun får många frågor om papperskorgar och varför vi inte sätter upp fler sådana. Kommunen ser allvarligt på nedskräpningen och arbetar aktivt med att minska den, men vi löser inte problemet genom att endast sätta upp fler papperskorgar eller ha intensivare städning.

Står du på gatan med ett godispapper i handen så har du ett val: antingen slänger du det i en papperskorg, eller på marken. Tyvärr väljer alldeles för många att slänga skräpet på marken, trots att det är både olagligtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och otrevligt. Den attityden vill vi förändra. Halmstads kommun arbetar därför både med att se till att du enkelt blir av med ditt skräp och för att förbättra attityden och beteendet hos oss som bor här.

Det är viktigt att kommunens papperskorgar står på rätt plats, annars används de inte. Därför vill vi ta reda på vilka platser som är bäst och flytta papperskorgarna till de platserna, om de inte redan står där idag.

Tack för att du slänger ditt eget skräp och håller rent i vår kommun!

Vill du också bli en skräphjälte?

Halmstads kommun kan hjälpa till med att dela ut handskar, soppåsar och köra bort skräpet du eller din grupp samlar in. Ni kan vara grannar, en förening eller en skolklass- alla är lika välkomna att hjälpa till med att hålla Halmstad rent!

Så blir du en skräphjälte

Mer info om nedskräpning och skräplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster