Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Matavfallsutsortering

Att sortera ut matavfall med hjälp av gröna påsen är både lätt och smidigt. En liten insats av dig, men en stor insats för miljön!

I Halmstads kommun sorterar vi ut matavfall med hjälp av optisk sortering. Det innebär att hushållen sorterar ut sitt matavfall i speciella gröna påsar, som sedan sorteras ut med hjälp av kameror. Matavfallet går vidare till biologisk behandling och blir till biogas samt biogödsel till lantbruket. De gröna plastpåsarna förbränns efter tömning och blir till el och fjärrvärme.

Du hämtar gröna påsar i kommunens matbutikerlänk till annan webbplats eller på någon av återvinningscentralernalänk till annan webbplats. När påsen är full knyter du en ordentlig dubbelknut och slänger den i samma kärl där du slänger dina vanliga hushållssopor idag.

All information finns att läsa på sorteragront.selänk till annan webbplats.

Glöm inte dubbelknuten!

Tänk på att knyta ihop både de gröna påsarna och dina vanliga soppåsar med en ordentlig dubbelknut. Sorteringskamerorna kan inte känna igen matavfall som har ramlat ut ur påsarna – som då går direkt till fjärrvärmepannorna i stället för att komma till nytta i form av biogas och biogödsel. Sopor som ramlar ut ur påsarna kan fastna och ställa till problem i sorteringsanläggningen. Det är därför viktigt att aldrig slänga avfall – stort eller smått – löst i soptunnan. Skrymmande avfall som inte får plats i soppåsen lämnar du i stället på återvinningscentralen.