Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Farligt avfall

Farligt avfall är skadligt för människor och miljö, antingen i form av akut fara eller på lång sikt. Det räcker med små mängder för att orsaka stor skada på miljön, därför är det viktigt att avfallet tas omhand på ett säkert och miljöriktigt sätt. Farligt avfall får aldrig slängas bland övriga sopor, ute i naturen eller hällas ut i avloppet!

Till farligt avfall räknas exempelvis målarfärg, lack, lösningsmedel, batterier, lysrör, mineraloljor, mobiltelefoner, mediciner och nagellack. Se fler exempel i HEM:s sorteringsguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Som privatperson kan du lämna in ditt farliga avfall på någon av återvinningscentralerna.

För företag

För farligt avfall som uppkommer i ett företag finns vissa regler. Till exempel får verksamhetsutövaren själv köra farligt avfall, under förutsättning att en anmälan gjorts till länsstyrelsen. Information om detta och blanketter finns på Länsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats. När man kör farligt avfall själv ska transportdokument upprättas, där det framgår vilken typ av farligt avfall det rör sig om, hur mycket, vart det kördes och när det gjordes. Transportdokument sparas i fem år.

Som verksamhetsutövare har man skyldighet att kunna visa för tillsynsmyndigheten vilka mängder farligt avfall som uppkommer i verksamheten och hur det har hanterats. Det finns även regler kring förvaring av farligt avfall samt märkning av farligt avfall.