Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vägglöss vid förskola – barnen evakuerade – sanering påbörjad

En förskola i Halmstads kommun har drabbats av vägglöss. Berörda fastigheteter är nu stängda och saneras. Barnen och dess vårdnadshavare har informerats om ohyran och fått förslag på vad de ska göra för att bli av med lössen för att inte föra dem vidare.

Barnen har evakuerats från Oskarströms förskola till Viktoria förskola. Alla beslut runt detta har skett i samråd med kommunens miljöförvaltning. Saneringsarbetet kommer att pågå i en vecka och därefter öppnar verksamheten som vanligt igen. 

Hur drabbas man av vägglöss?

Den som reser utomlands eller handlar begagnade möbler kan riskera att få med sig vägglöss hem. Vägglöss är blodsugande. Vanliga symptom på vägglusförekomst är svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda till följd av vägglössens bett och framfart. Dagtid tillbringar de i springor i sängbottnar eller möbler. Under natten kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av.

Sticket eller bettet från en vägglus är inte smärtsamt men en del utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som den injicerar under måltiden. Sticket orsakar klåda, rodnad och svullnad men kan vara svårt att skilja från mygg eller bromsbett till en början.

Vägglöss orsakar inga materiella skador, men kan skapa både fysiskt och psykiskt elände för personerna som drabbas.

Bli av med vägglöss

Misstänker man problem med vägglöss är det mycket viktigt att kontakta ett saneringsföretag så fort som möjligt. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget man kan lösa på egen hand

Vägglusen dör vid en temperatur över 45 °C så smittade sängkläder, kuddar och täcken kan köras i torktumlare på 50 grader vilket effektivt dödar både vuxna vägglöss och deras ägg.

Man kan också använda strykjärn, ångstrykjärn eller ångtvätt. Strykjärn används med fördel på klädesplagg och sängkläder, medan en ångtvätt kan användas för att sanera madrasser, sängramar och sängbottnar.

Även kraftig kyla kan fungera för att döda vägglöss, om man förvarar sängkläder i minst -19 °C kyla i minst fyra dagar så dör vägglössen

Fakta om vägglöss

Vägglusen (Cimex lectularius) är stor som en äppelkärna, 4–5 mm. Honan lägger 1–5 ägg om dagen. När vägglusen kläcks efter 1-2 veckor kan den börja suga blod direkt. En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den sugit blod.

I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka.

Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.