Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sturegymnasiet får en kub för mänskliga rättigheter

Nu kommer Raoul Wallenberg Academys succéprojekt ”Kubprojektet - Varje människa kan göra skillnad” till Halmstad. Med hjälp av en 27 kubikmeter stor kub i stål ska eleverna på Sturegymnasiet lära sig mer om de mänskliga rättigheterna och våga göra skillnad.

- Projektet tar sin utgångspunkt i historien och Raoul Wallenbergs insats i Budapest under andra världskriget, då han räddade livet på tusentals judar genom att förse dem med svenska skyddspass. I dag står vi återigen inför en extrem situation där vi måste agera i Raoul Wallenbergs anda, nu mer än någonsin, säger Sarah Bohman, projektledare på Raoul Wallenberg Academy.

30 svarta kuber, en för varje mänsklig rättighet, skickas nu ut till utvalda skolklasser över hela landet illsammans med ett pedagogiskt material som ska inspirera ungdomarna att på ett kreativt sätt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för. Den 4 feb levereras kub nummer 9 till Sturegymnasiet.

Kuben representerar artikel 9 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna; ”Rätten till rättvis behandling”. Kuberna kommer under våren att ställas ut på skolan för att sedan förflyttas till Kungsträdgården Stockholm i samband med Raoul Wallenbergs dag, där alla 30 kuber samlas och ställs då ut för allmänheten den 26–28 augusti 2016.

Fakta om kuben

  • Kuben är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kg.
  • Det finns 30 mänskliga rättigheter och därmed 30 fysiska kuber som delas ut till skolor runt om i Sverige. För att fler ska få möjlighet att delta i projektet har man även lanserat digitala kuber. 
  • Kuben gestaltar hur människor exkluderas när mänskliga rättigheter inte gäller, den illustrerar utanförskapet. Att kliva in i kuben är som att få en inblick i hur det upplevs att inte ha tillgång till mänskliga rättigheter.
  • Projektet är kostnadsfritt tack vare stöd från Allmänna Arvsfonden.

Läs mer om projektet här: http://raoulwallenberg.se/kubprojektetlänk till annan webbplats