Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Halmstadelever gräver ner tepåsar

- hjälper forskare att undersöka klimatförändringar

I slutet av maj ger sig elever från Stenstorpsskolan och Åledsskolan ut i naturen för att gräva ner tepåsar. Halmstadeleverna är del i ett landsomfattande projekt där 250 skolklasser assissterar forksare vid Umeå universitet. Forskarna vill se hur klimatförändringar påverkar nedbrytning av växtmaterial.

Massexperimentet, som går under namnet Tepåseförsöket, är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag.

När döda växter bryts ner bildas koldioxid, som spelar en viktig roll i den globala uppvärmingen. För att göra bättre prognoser över framtidens klimatförändringar behöver forskare mer kunskap om hur nedbrytningen går till.

– För oss forskare är detta är ett unikt tillfälle att samla in uppgifter från hela Sverige. Det ska bli jätteroligt att samarbeta med alla våra nya forskningsassistenter, säger Judith Sarneel, en av forskarna som medverkar i experimentet.

Elevernas uppgift är att i vecka 22–23 gräva ner tepåsar för att efter sommaren (v. 35–36) ta upp dem igen och väga dem för att se hur mycket av teet som brutits ner. Experimentet bygger på en ny vetenskaplig metod som gör det enklare för forskare att studera hur jordens nedbrytning av växtmaterial ser ut på olika platser i världen. Tepåseförsöket är en del av internationella Tea Bag Index som har målet att skapa en global karta över jordens nedbrytningsförmåga.

Introduktion i forskning

Det är nu sjunde året som vetenskapsfesten ForskarFredag organiserar massexperiment där skolelever får delta i riktig forskning. Experimentet ger en introduktion till vetenskapligt tänkande, forskares arbete och vetenskaplig metod och forskaren får hjälp att samla in stora mängder data.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night, som i år firar tioårsjubileum. Fredagen den 25 september kommer forskare och allmänhet att mötas i 300 städer runtom i Europa, däribland Halmstad.

Internationellt experiment

Tepåseförsöket är utformat i samarbete med forskare vid universitetet i Utrecht i Nederländerna och Österrikes myndighet för hälsa och livsmedelssäkerhet. Experimentet samordnas av Vetenskap & Allmänhet, med stöd av Vetenskapsrådet och forskningsrådet Formas.