Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskande elever på Österledskolan har utvecklat en app för framtiden

Hur kommer vi att använda mobiltelefonen i framtiden? Hur ser framtidens appar ut? Det har eleverna i årskurs nio på Österledskolan forskat kring och bidragit med sina insatser i ett riktigt forskningsprojekt, Appjakten, under ledning av Stockholms universitet. Nu presenterar Österledskolans elever sitt förslag, Food check, som även ska tävla om projektets bästa applänk till annan webbplats.

Appjakten är ett delprojekt i det större elevprojektet Forskarhjälpen som drivs av Nobelmuseet och som låter högstadieungdomar prova på riktig forskning. Österledskolan i Oskarström är en av 25 skolor i Sverige som blev utvalda och fick att delta.

Tillsammans med forskare från forskningscentrum MobileLife vid Stockholms universitet och Swedish Institute for Computer Science, SICS har eleverna fått undersöka hur mobiltelefonen kan användas i framtiden och utifrån detta ta fram designförslag på nya, framtida, mobila applikationer. Eleverna började med att inventera hur människor i olika åldrar i Sverige använder sina mobiltelefoner idag. Och sedan fundera på hur framtidens appar kan se ut.

Österledsskolan tog fram flera bra idéer till framtida appar men endast en kunde gå vidare för att tävla i Appjaktens postertävling.länk till annan webbplats En omröstning på skolan gav Lova Johannesson och Ida Zackariassons Food check, från klass 9:2 flest antal röster.

Food check – en app för en enklare vardag

Lova Johannesson och Ida Zackariassons idé till app bygger på att du på ett snabbt och enkelt sätt ska veta vad dina matvaror innehåller och vart ifrån de kommer. Appen ska ge en enklare vardag för allergiker och för dig som vill ha kontroll på matens näringsinnehåll och ursprung.

Genom att märka varje matvara med en QR kod (Quick Respons kod) för matvarans innehållsförteckning kan du enkelt scanna koden med din mobiltelefon och få upp informationen via internet. Tanken är även att du ska kunna välja vilket språk du vill ha informationen på.

Appjaktens postertävling

Precis som riktiga forskare har eleverna berättat om sitt forskningsarbete och resultat. Det har de gjort i en poster. På detta sätt får eleverna ytterligare insyn i en forskares vardag och i det här fallet i vikten av att kommunicera sina upptäckter för omvärlden.

Posterna med de olika app-idéerna har skickats in och deltar i en landsomfattande tävling.länk till annan webbplats Den klass (representerad av två elever) som gjort den bästa presentationen av sitt arbete i form av en affisch, bjuds in till utdelningen av Nobelpriset i Konserthuset i Stockholm den 10:e december 2015, samt får 5000 kr till klasskassan.

Vill du veta mer?

Besök Forskarhjälpens webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kontakta lärare Jenny Malmberg på Östeledskolan