Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fint pris för Monstercity till Åledsskolan

Två lärare på Åledsskolan har vunnit pris för bästa undervisningsidé vid Matematikbiennalen 2016. Projektet Monstercity är ett exempel på hur problemlösning utifrån en berättelse kan växa till ett omfattande gränsöverskridande projekt.

Med inspiration från matematikhäftet Monstertrubbel där en elak trollkarl låst in sju monster med mattelås i byn Miklabo startade lärarna Monika Helgesson och Ingela Sandberg ett ämnesöverskridande projekt för sina elever i klass 2A på Åledsskolan. Barnen fick i uppdrag att befria monstren genom att lösa matematiska problem och när de löst tre problem befriade de ett monster. När alla monster befriats sa barnen ” Vi kan väl inte bara lämna alla monster ensamma! Vi bygger en stad åt dem”! Från Monstertrubbel till Monstercity.

- Det ämnesövergripande arbetet med Monstercity har gett eleverna möjlighet att upptäcka mönster och samband mellan olika ämnen. Barnen har levt sig in i de olika uppdragen de fått och de har pendlat mellan fantasi och verklighet där kreativiteten inte haft några gränser. Arbetet med Monstercity har väckt lust och engagemang hos eleverna och hos oss lärare, säger Monika och Ingela.

En monstervärld tar form

Vad lever monster av? Hur ser deras hus ut? Vad äter monster? Behövs det bilar i en monstervärld? Utifrån olika frågeställningar som barnen hjälpte till att ta fram skapades projektet Monstercity där skoldagarna fylldes med olika arbetsuppgifter inom olika ämnen.

Barnen blev anställda som stadsplanerare i företaget ”Stadsplanekontoret A2” vars ägare Gunnar Grus och Bert Betong var misstänkt lika fröknarna i klassen. I matten fick barnen fundera ut former till monstrens hus och bygga skalenliga prototyper av monster. Genom Skapande skola fick barnen tillsammans med konstnärer tillverka monster av PET-flaskor, blåsa glaskulor, samt bygga bostäder som tydligt skulle spegla den typ av monster som bodde där. Teknik och entreprenörskolan KomTek besökte klassen och med hjälp av förnybara energier fick Monstercity bilar, vindkraftverk och belysning. Monstercity fick också egna lagar, busstidtabeller och även en egen valuta – Monstrerer. Bara fantasin fick sätta gränser!

Resestipendium

Vartannat år genomförs Matematikbiennalen där den matematikintresserade läraren får stå i centrum. Under matematikfesten, som riktar sig till alla nivåer i vårt utbildningssystem, får lärare ta del av forskning, utvecklings- och vardagsarbete i föredrag och delta i diskussioner. Vid varje biennal delas även Nämnarens resestipendium på 25 000 kr ut till någon eller några med den bästa undervisningsidén och som i år gick till Monika och Ingela med motiveringen:

”Utställningen visar hur ett arbete om problemlösning utifrån en berättelse om monster kan växa till ett omfattande ämnesöverskridande projekt. Genom att utnyttja elevernas engagemang men också systematiskt utveckla arbetet har Ingela och Monika gett sig in i ett äventyr där "bara fantasin kan sätta gränser”.

- Vi är mycket stolta och glada över det fina pris vi tilldelats! Det är precis så här vi vill fortsätta att bedriva och utveckla vår undervisning för det är så otroligt kul!, säger Monika och Ingela.

Ingela Sandberg och Monika Helgesson tar emot Nämnarens resestipendium.