Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

BUN tog de första stegen mot giftfri vardag

Barn- och ungdomsnämnden har tagit de första stegen mot en giftfri vardag. I dag antog nämnden en handlingsplan som ska förbättra miljön i kommunens förskolor och skolor. Handlingsplanen är en del i kommunfullmäktiges prioriterade projekt Giftfri vardag för barn och ungdomar.

Projektet har som mål att minska barn och ungdomars exponering av farliga ämnen i kommunens olika verksamheter, lokaler och utemiljöer.

Den handlingsplan som har tagits fram för barn- och ungdomsförvaltningen är omfattande och beskriver de olika insatser som förvaltningen successivt ska genomföra för att minska barns exponering av giftiga kemikalier. I planen beskrivs hur förskolor och skolor kan arbeta med att rensa bort och byta ut till exempel plastleksaker, lekelektronik och pysselmaterial. Handlingsplanen ger också vägledning vid inköp, städbarhet och plastbantning.

– Detta är ett område som ligger mig särskilt varmt om hjärtat och jag är övertygad om att förvaltningens första steg mot en giftfri vardag kommer att göra skillnad. Genom att vara medvetna, ha kunskap och agera rätt kommer vi att bidra till en bättre miljö, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Tove Bergman (Mp).

– Handlingsplanen ger en bra vägledning för hur förskola och skola praktiskt kan gå tillväga i det viktiga arbetet att minska gifterna i barnens miljö. Planen är enkel och du kan använda råden oavsett om du arbetar i verksamheten eller vill rensa ditt hem från farliga ämnen, kommenterar vice ordförande Krissi Johansson (S).

En övergripande handlingsplan för projektet Giftfri vardag för barn och ungdomar kommer att presenteras för kommunstyrelsen under våren. Den handlingsplanen kommer att beröra de förvaltningar som har verksamhet för barn och ungdomar.

Mer om projektet, bakgrund och handlingsplan hittar du här.