Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Brist på förskoleplatser

Under våren 2018 kommer det att vara brist på förskoleplatser vilket gör att Halmstads kommun under en kort period inte kommer att uppfylla platsgarantin. Cirka 45 barn berörs redan i januari, och situationen kommer att vara ansträngd under våren.

Berörda vårdnadshavare, som vill ha plats i januari, har fått information om att de inte kan erbjudas en plats på någon av de förskolor som valts på sitt önskade placeringsdatum. Samtliga får ett erbjudande om plats på en annan förskola, men alla kan inte få inskolning på sitt önskade datum.

-Det här är en allvarlig situation vi har under de kommande månaderna. Många nya förskoleavdelningar håller på att byggas, men efterfrågan i de olika områdena överstiger det antalet platser vi har just nu, säger Pauline Broholm-Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Övriga föräldrar som står i kö under våren har också fått information om det ansträngda läget. I april öppnar den utbyggda förskolan i Harplinge, vilket gör att platser frigörs i området.

I andra områden kan det frigöras enstaka platser under våren.

- Det finns en stor komplexitet i de här frågorna. Nu erbjuds cirka 45 barn en plats. När vi efter tio dagar vet hur många som tackar ja till sin plats kan vi lägga nästa pussel och erbjuda nästa grupp i kön platser utifrån detta, säger Hanna Netterberg som är enhetschef på planeringsavdelningen.

Byggnation pågår

De flesta barn är i behov av en förskoleplats när de är drygt ett år och processen att få fram nya lokaler tar mycket längre tid än så. Därför bygger behovet av förskoleplatser främst på prognoser.

- Tyvärr går inte tillgång och efterfrågan ihop just nu. Vi beklagar givetvis att enskilda drabbas av detta och jobbar samtidigt hårt för att skapa extra platser på befintliga förskolor, säger förvaltningschef Pauline Broholm-Lindberg.

Just nu pågår produktion av 40 nya avdelningar i kommunen. Det motsvarar platser för 700 barn. Under hösten öppnar nya avdelningar i bland annat i Frösakull, Oskarström och Söndrum.

Fram till 2025 kommer 125 permanenta förskoleavdelningar att byggas. Det innebär att alla tillfälliga avdelningar och paviljonger kan avvecklas, och att det ändå finns ett överskott på platser som reserv om prognoserna slår fel.