Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Verksamhet som vanligt på hotade skolor

Under förra veckan riktades hot mot tre olika skolor i Halmstads kommun. Skolledningen tog hoten på största allvar och de polisanmäldes direkt. Den här veckan är skolorna påsklovsstängda, men förskolor, fritids och lovskolor har öppet som vanligt. Närvaron är hög och det är lugnt på de berörda skolorna.

Det första hotet riktade sig mot Furulundsskolan för en vecka sedan, senare under veckan framfördes också hot mot Brunnsåkerskolan och Stentorpsskolan.

– Vi ser väldigt allvarligt på de här händelserna och vi valde att direkt polisanmäla det som vi uppfattade som hot mot vår verksamhet. Vi är mycket nöjda med hur polisen har valt att hantera situationen, det stöd som vi har fått från polisen och deras snabba agerande, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef barn- och ungdomsförvaltningen.

Säkerhet prioriteras

Skolledning tillsammans med polis har bedömt hoten mot skolorna på olika sätt. När det gällde Brunnsåkersskolan och Furulundsskolan så bedömdes de som säkra skolor och verksamheten fortgick som vanligt. När det gäller Stentorpsskolan så beslutade rektorn efter samverkan med polisen att stänga skolan och fritids på skolan under torsdagen.

– Säkerheten för våra barn, elever och vår personal på förskolor och skolor är alltid första prioritet. Men för oss som leder den här verksamheten är det viktigt att vi inte låter oss styras av destruktiva krafter och beteenden, utan att vi noggrant och i samråd med polisen bedömer varje enskild händelse av det här slaget. Svaret på hot av olika slag kan inte vara att i första hand stänga verksamheter, utan det är en åtgärd som vi måste överväga i varje enskilt fall, säger Pauline Broholm Lindberg.

Lugn stämning på skolorna

Den här veckan är alla skolor stängda för påsklov. Alla fritids, förskolor och lovskolor har öppet som planerat. Stöd erbjuds till verksamheter som efterfrågar det, stämningen på berörda skolor är väldigt lugn och i stort sett alla som har anmält att de ska vara på fritids är närvarande i dag.

– Skolan, men också vårdnadshavarna har nu en mycket viktig roll att samtala med barn och elever vilka konsekvenser det kan få att lägga ut bilder och inlägg på sociala medier som kan uppfattas som hotfulla. Det är ett allvarligt brott, säger Pauline Broholm Lindberg.

Skola som vanligt efter påsklovet

På måndag efter påsklovet kommer skolverksamheten i Halmstads kommun att starta som planerat. På skolorna har man en plan för uppstarten och hur man ska fånga in eventuell oro från elever och barn.

– Efter att ha samrått med polisen är bedömningen att samtliga kommunala skolor är säkra skolor och vi kommer att bedriva verksamhet som vanligt, säger Pauline Broholm Lindberg.