Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Tjejdag på byggskolan torsdag 5 december

"Byggskolan” på Kattegattgymnasiet bjuder in tjejer i årskurs åtta och nio till en aktivitetsdag för att få dem att förstå att de är eftertraktade inom byggbranschen. Dagen sker i ett samarbete med Sveriges Byggindustrier, BYN, NÄTA, MIRA, byggföretaget MTA och studie- och yrkesvägledare från grundskolan.

Samarbetet bottnar i att få fler tjejer att uppmärksamma att de är eftertraktade som arbetskraft på byggföretag. Man vill öka attraktionskraften till Bygg- och anläggningsprogrammet och få elever från grundskolan att göra medvetna val till gymnasiet.

En kartläggning över behovet av arbetskraft hos drygt 800 medlemsföretag som Sveriges byggindustrier har låtit opinionsundersökningsföretaget Ipsos genomföra visar att bristen på rätt utbildad kompetens är stor. Åtta av tio bygg- och anläggningsföretag uppger att man har svårt för att hitta nya medarbetare. Utan en breddad rekrytering kommer branschen inte kunna nå behovet av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt. Då är det politiska målet om 25 % kvinnor inom bygg- och anläggning till 2030 en viktig signal och en överlevnadsfråga för branschen.

– Byggföretag vill ha in mer tjejer! Företagen ser att det finns en vinning i att kunna attrahera en mix av personer med olika kön, ålder, etnicitet och erfarenheter, säger Martin Klang lokal chef på Sveriges byggindustri Halland.

Under dagen kommer tjejerna bland annat att få arbeta praktiskt i träverkstaden där yrkesverksamma tjejer också deltar, ger tips och instruerar.

Efter den praktiska delen kommer de yrkesverksamma tjejerna berätta om sina yrken. Skolans studie- och yrkesvägledare informerar om utbildningsvägar och representanter från BYN, MTA, byggföreningen Halland och Sveriges byggindustrier informerar om arbetskraftsbehovet inom branschen och anställningsbarhet. Tjejerna får också tips om vad ett företag tittar på när de ska anställa.

– Om vi kan få fler tjejer att jobba inom bygg- och anläggningsföretag så har vi en arbetspotential att nå nästan ytterligare 50 % av Sveriges befolkning. I övriga samhället är vi tjejer och killar. Varför dela upp oss när det gäller vårt yrkesval, säger Dan Delerud på MTA.