Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hallands första certifierade motorbranschcollege

Kristinehedsgymnasiet är första skolan i Halland som blivit ett certifierat Motorbranschcollege. Vid en festlighet den 23 september, med musik, tal och tårta, överlämnades certifikatet av representanter för Motorbranschcollege.

Marcus Ölin och Stefan Sjöquist från Motorbranschcollege överlämnar certifikatet till skolans rektor Dan Håkansson. Foto: Anders Grahn.

Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen vill man höja utbildningskvaliteten.

Uppfyller sex kriterier

För att bli ett Motorbranschcollege ska gymnasieskolans fordonstekniska utbildning möta sex kriterier, som säkerställer utbildningens kvalitet gentemot elever och arbetsmarknaden.

Kriterierna omfattar:

  • En säkrad kompetensförsörjning
  • En stärkt samverkan mellan skolan och branschen
  • Kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen
  • En god kompetensutveckling av yrkeslärarna
  • Ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler
  • Ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande

Bakom Motorbranschcollege står Motorbranschens Arbetsgivareförbundlänk till annan webbplats och IF Metalllänk till annan webbplats.

– Det är mycket bra för vår bransch att skolans fordonstekniska utbildning nu blir kvalitetssäkrad genom certifieringen. Det är något vi tillsammans arbetat aktivt med, säger Magnus Eriksson, eftermarknadsansvarig på Bendt Bil och med i den lokala styrgruppen för Motorbranschcollege (MBC).

Möter morgondagens rekryteringsbehov

Certifieringen är ett steg för att möta morgondagens behov av arbetskraft då motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov. De närmaste tre åren behöver branschen anställa 6 400 personer. Det innebär att jobb väntar varje elev som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar.

– Utbildningen är förlagd till nybyggda Kristinehedsgymnasiet som nyligen hade invigning. Under invigningen deltog upp mot 40 företag genom att visa upp sina verksamheter. Detta visar på vårt fina samarbete med branschen och deras engagemang, säger Dan Håkansson, rektor på Kattegattgymnasiet.