Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Barnkonsekvensanalys från Halmstads kommun lyfts nationellt

Halmstads kommun arbetar med en barnkonsekvensanalys för att utreda hur elevernas rätt till utbildning, hälsa och utveckling har påverkats av covid-19 och övergången till distansundervisning i gymnasieskolorna. Nu lyfts arbetet i en webbsänd utbildning med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Idag, måndagen den 4 maj, håller Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en grundutbildning i barnkonventionen via webben. Då kommer Halmstads kommuns arbete med dessa frågor att tas upp. Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen på Halmstads kommun och SKR har tillsammans tagit fram en utredningsplan som skall resultera i en barnkonsekvensanalys. Syftet är att ta reda på hur elevernas rätt till utbildning, hälsa och utveckling har påverkats av coronapandemin samt övergången till distansundervisning i gymnasieskolorna. Målet med utredningen är att skapa en kunskapsgrund och ett underlag som beaktas vid beslut om hur elevernas utbildning kan kompenseras framöver och hur skolan kan främja elevernas hälsa.

– Det handlar om våra ungdomars rättigheter och kommunens mål att vara en inkluderande kommun. Ungdomarna är vår framtid och vi måste lyssna på deras röster. Jag är tacksam för att både elever och medarbetare vill vara med och bidra i detta arbete, säger Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstads kommun och initiativtagare till barnkonsekvensanalysen.

Så kommer barnkonsekvensanalysen och utredningen att genomföras

Barnkonsekvensanalysen i Halmstads kommun samordnas av utredare på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen. Informationsinhämtningen på gymnasieskolorna ska vara klar senast den 31 maj 2020. Varje gymnasieskola genomför informationsinsamlingen utifrån sina förutsättningar. Elevernas åsikter samlas in genom olika metoder, som exempelvis enkätfrågor, enskilda intervjuer och samtal i grupp. Frågorna som ställs till eleverna är uppdelade i tre områden: utbildning, hälsa samt påverkan av covid-19 på skolan och samhället nu och i framtiden.

Halmstads kommuns och SKR:s gemensamma förslag till utredningsplan erbjuds som inspirationskälla till andra kommuner för att de ska kunna göra en egen barnkonsekvensanalys utifrån sina förhållanden. Från och med idag, måndagen den 4 maj, finns den att ladda ned härPDF och på SKR:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Det känns jättebra att kunna hjälpa till och vara en inspiration för andra kommuner, säger Ewa Kristensson.