Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Åledsskolan och Gula husets förskola stängt fredag för sanering efter magsjuka

Barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun beslutade i dag att stänga Åledsskolan och Gula husets förskola i Kvibille. Lokalerna ska rengöras och saneras efter magsjuka. Skolan och förskolan kommer att öppna igen på måndag.

På inrådan av Region Hallands smittskyddsenhet tog förvaltningen i dag beslut om att hålla stängt på Åledsskolan och Gula husets förskola i Kvibille. Anledningen är att lokalerna grundligt måste rengöras och saneras efter det svåra utbrott av magsjuka som härjat bland barn och personal i de båda verksamheterna.

– Smittskyddsenhetens bedömning är att det är nödvändigt att stänga skolan och förskolan för att få ett snabbt stopp på smittan. Vi stänger från torsdag eftermiddag och håller stängt i morgon fredag, för att kunna städa och sanera alla utrymmen, säger Anders Börjesson, arbetsmiljökonsult på barn- och ungdomsförvaltningen.

Skola och förskola som vanligt på måndag

Skolan och förskolan kommer att öppna igen på måndag, den 16 mars. Då hälsas elever och förskolebarn välkomna tillbaka och verksamheterna pågår som vanligt. Uppmaningen om att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk eller har en familjemedlem som är magsjuk kvarstår. Det är viktigt att barn och personal som varit magsjuka väntar minst 48 timmar efter tillfrisknandet, innan man går tillbaka till förskolan eller skolan.

Många barn hemma i dag

Merparten av barnen på Åledsskolan och Gula husets förskola har i dag inte varit i skolan. Utbrottet av magsjuka startade i slutet av förra veckan och har förvärrats under den här veckan. Information om magsjukan, samt en uppmaning om att hålla sina barn hemma om de känner sjuka eller har familjemedlemmar som är sjuka, har tidigare skickats ut till samtliga vårdnadshavare med barn på Åledsskolan och Gula husets förskola.

Smittskyddsenheten i Halland hjälper till med provtagning av personer med symtom på skolan och förskola. Smittskyddsenheten rekommenderar noga handtvätt på skolorna samt noggrann städning där sjuka har vistats.

Orsak till utbrottet ännu okänt

Det är ännu oklart vad som har orsakat utbrottet. Prover har tagits på mat, vatten och vattendispenser. Provsvaren väntas först nästa vecka. Men att det skulle handla om smitta via det allmänna dricksvattennätet utesluts av Laholmsbuktens VA.

– Vattnet till fastigheter i Åled och Kvibille tas från Sennans vattenverk. Det är kontrollerat och inget problem med dess kvalitet. Huruvida det kan vara något problem inne i fastigheterna kan jag inte svara på, säger Mattias Hultin, driftchef Laholmsbuktens VA.