Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

IB - International Baccalaureate på Sannarpsgymnasiet

IB-programmet

IB är ett internationellt program där all undervisning är på engelska. IB står för kunskap och kvalitet. Därför tar universitet och högskolor runt om i hela världen gärna emot elever som har gått IB-programmet. Ta chansen att läsa IB hos oss på Sannarpsgymnasiet!

Besök gärna IB-bloggen.länk till annan webbplats

Vad är IB?

IBO är en stor internationell organisation som har ett flertal utbildningar för olika åldrar. Det vi kallar IB-programmet heter egentligen Diploma Programme, och är utbildningen för ungdomar i gymnasieåldern. Att det är internationellt innebär att det ger många möjligheter att studera vidare var som helst i världen, och förstås även i Sverige. Det är mycket välkänt och har funnits i Sverige sedan 1977.

Årskurs 1 - PreDP

I många länder är gymnasieprogrammen två-åriga, så också IB. För att anpassa utbildningen till Sveriges tre-åriga gymnasiesystem läser du först ett förberedande år. Det förberedande året kallas PreDP. På PreDP förbereds du för det kommande Diploma Programme. Att gå PreDP är ungefär som att gå första året på ett samhällsvetenskapligt program fast med undervisning på engelska.

Kurser i PreDp.

Årskurs 2 och 3 – DP

I slutet av PreDP väljer du de ämnen du ska läsa på själva programmet. Du väljer sex ämnen totalt från grupperna 1-6 - ett ämne från varje grupp. Se figuren nedanför. Observera att grupp sex innebär att man väljer ytterligare ett ämne från antingen grupp tre eller fyra. Kursutbud.

IB hexagon

Vad innebär ”kärnan” - "the core"?

Syftet med IB-programmet är att utveckla hela människan och att du ska förbättra förmågor som nyfikenhet, livslångt lärande, empati och acceptans. Ämnena som utgör kärnan utvecklar dessa förmågor och genomsyrar också hela utbildningen.

TOK – Theory Of Knowledge – utmanar ditt kritiska tänkande. Ämnet behandlar till exempel etiska dilemman, vad som kan betraktas som konst och om man kan lita på naturvetenskapliga påståenden.

Här är ett filmklipp som visar ett klassiskt TOK-problemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

CAS – Creativity, Activity and Service. Inom ”Creativity” gör du något som är kreativt, som t ex att måla, skriva i skoltidningen etc. I ”Activity” ägnar du dig åt sportaktiviteter och i ”Service” gör du något för någon annan, som till exempel hjälpa till på ett äldreboende eller arbeta med välgörenhet. Inom CAS är du fri att själv välja vilka aktiviteter du vill göra.

EE – Extended Essay – är en större fördjupande uppsats som du skriver utifrån ett intresseområde. Det kan jämföras med de nationella programmens gymnasiearbete.

Learner Profile

Förutom ovanstående ämnen genomsyras IB-programmet av att eleven ska utveckla egenskaper inom "Learner profile". IB:s mål är att eleven ska utvecklas till en medkännande och ansvartagande världsmedborgare. Läs mer om Learner Profile.

Fördelar med IB-programmet

  • Tid att växa med sin kunskap.
  • Små grupper inne på programmet.
  • Annan lärarroll.
  • Tydligt vad man ska lära sig.
  • Rättvist.
  • Man blir bra på engelska.
  • Förberedd för universitet.
  • Lär sig på djupet i ämnen man gillar.
  • Har som målsättning att utveckla hela människan.

Studera vidare var som helst i världen

Efter att ha gått IB-programmet är du väl förberedd för att plugga vidare. IB öppnar dörrar till många utbildningar, både i världen och i Sverige. Du bygger upp din kunskap under tre år och får därmed tid att växa och få en djup förståelse och kunskap.

Alla lärare som undervisar på IB har genomgått en särskild utbildning och du som elev betygssätts av IB-organisationens egna bedömare. Det gör att du får ett nära samarbete med dina lärare som coachar dig hela vägen mot examinationerna. Betygssystemet är annorlunda på IB. Här sätts betygen 1 till och med 7

Bli en världsmedborgare

IB-programmets mål är att utveckla dig intellektuellt och socialt, och också att skapa kunniga medkännande och nyfikna världsmedborgare. Efter utbildningen står du väl rustad för arbetsliv och universitetsstudier. Hos oss tar du första steget ut i världen.

Välkommen!

Se filmen om IB Diploma Programme:

Läs om IB på SannarpsgymnasietPDF

Antagningskrav på IB

För att komma in på IB-programmet, International Baccalaureate, krävs minst betyget C i engelska från grundskolan.

Kontakt: Lotta Hydén, IB Diploma coordinator, lotta.hyden@halmstad.se

Vill du skugga? Anmäl dig här.

Vi gillar IB

"Undervisningen på IB är väldigt personlig, lärarna har bra koll på en. Förutom all kunskap jag får har jag dessutom blivit effektiv och bra på att planera."

Clara, DP14

"På IB får man tid att utvecklas och förstå på djupet. Vi har jättebra lärare som verkligen hjälper oss att lyckas. Därför får vi kunskap för livet."

Erik, DP14

"The IB is a very broad program with lot of learning possibilities. The fact that it is in English makes it the perfect opportunity for international studies after getting the IB-diploma."

Djem, PreDp15