Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Handels- och administrationsprogrammet

Tycker du om kundkontakt och brinner för god service? Vill du jobba med livsmedel, kläder, inredning, elektronik eller dylikt under din gymnasietid? Då är Handels- och administrationsprogrammet på Lärlingsutbildningen något för dig. Som lärling får du stor erfarenhet direkt från branschen och efter utbildningen kan du arbeta som säljare, butiksledare, kundservicemedarbetare butikskommunikatör/merchandiser, näthandlare, varumottagare m.m.

Inriktningar som vi erbjuder

Handel & service

Så arbetar vi

Utbildningen har samma innehåll och examensmål som dess skolförlagda motsvarighet. Behörighetskraven för att bli antagen är också desamma. Den stora skillnaden är ett annat sätt att lära, dvs att den största delen av yrkeskunskapens lärs ut ute på en arbetsplats och inte i skolbänken. Du kan bli behörig för fortsatta studier på yrkeshögskola eller kan börja arbeta direkt. Du kan även välja att läsa den grundläggande behörigheten till högskolestudier.

Som lärling har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) minst 50 % av din studietid. Det betyder att du är på en arbetsplats 2-3 dagar varje vecka och lär dig ditt yrke ute i din valda bransch. Du handleds av en utvald och yrkeskunnig handledare som lär, hjälper och stödjer dig. Din apl-dag är 8 timmar. Yrkesläraren från skolan har ansvaret för ditt lärande och gör regelbundna besök på din arbetsplats för att följa upp din utveckling och stödja dig och handledaren. Du har även yrkesteori med yrkesläraren de dagar du är på skolan.

Du går i en klass tillsammans med lärlingar från olika yrkesinriktningar. Tillsammans läser ni de gymnasiegemensamma ämnena de dagar ni är i skolan. Ni har även resurstid inlagt på schemat där det finns tid för egna studier, t.ex. läxläsning eller tid för arbete med något som du behöver arbeta med.

Som lärling får du 1000 kr extra i CSN varje månad i lärlingsersättning. Ersättningen kan användas till mat- eller resekostnader som eventuellt tillkommer, eftersom du inte har tillgång till skolmat när du är på din arbetsplats.

Som gymnasielärling har du din hemvist på Sturegymnasietlänk till annan webbplats.

Efter gymnasiet

Efter utbildningen är det vanligt att eleverna blir erbjudna ett arbete på sin arbetsplats.

Om du har valt att läsa grundläggande behörighetskurser för högskolestudier kan du även gå på högskola eller universitet.

Du kan även söka in till en yrkeshögskola.

Programmet kan också läsas som skolförlagd utbildning.

Skuggning

Vill du komma och se hur det är på lärlingsutbildningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så kontaktar vi dig för att bestämma dag och tid. Välkommen!

Poängplan handel och administration