Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Fordons- och transportprogrammet

Gillar du fordon och framför allt älskar teknik? Vill du arbeta med moderna elektronikspäckade produkter eller vill du framföra olika fordon, som tung lastbil, truck, buss eller taxi? Då är fordons- och transportprogrammet på Kattegattgymnasiet någonting för dig!

Teori och praktik

Programmet är yrkesförberedande, teoretiska och praktiska ämnen samverkar för att passa elevernas intresse och framtida yrke. Du kommer att få jobba en hel del praktiskt med faktiska kunduppdrag.
En annan praktisk del av utbildningen är så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute hos företag i branschen. Detta kan till viss del genomföras utomlands. Vill du veta mer om praktik utomlands kan du läsa vår blogg från Uganda-praktiken 2019.länk till annan webbplats

Så arbetar vi

Utbildningen håller sedan augusti 2019 i nya och supermoderna lokaler vid Kristinehed (Kristinehedsgymnasiet). Lokalerna är anpassade för att du ska trivas och få tillgång till den senaste tekniken för att ge dig den bästa utbildningen inom fordonsbranschen. Arbetssätt, verkstäder, och maskinhallar liknar dem du kan möta i arbetslivet. Vi arbetar mycket i projektform med flera ämnen samtidigt.

Inriktningar

Lastbil och mobila maskiner

Du studerar till exempel maskin- och lastbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva tunga fordon och mobila maskiner. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg.

Personbilsteknik

Du studerar personbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva lätta fordon. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg.

Transport

Du studerar till exempel transportteknik och får kunskap inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du har möjlighet att få truckkort, körkortsbehörighet B, C, E och yrkeskompetensbevis. Efter godkänd gymnasieexamen kan du arbeta som yrkesförare.

Karosseri och lackering

Genom ett samarbete med Lugnetgymnasiet i Falun som är en certifierad branchskola kan vi även erbjuda dig utbildning som lackerare eller skadereparatör. Denna inriktning genomförs som lärlingsutbildning, vilket innebär att du i årskurs två och tre är ute på APL-företag minst 50 veckor. Som elev tillbringar du även två gånger två veckor per termin på plats i Falun för branschspecifik utbildning.

Som skadereparatör tar du hand om krockskadade bilar, utför skadekalkyler och kostnadsberäkningar. Du mäter, byter, reparerar eller riktar skadade detaljer för att återställa bilen till ursprungligt skick. Som lackerare utför du lackering, plastreparationer. Jobbet kräver noggrannhet och tålmodighet och att du har en känsla för form och färg.

Efter gymnasiet

Efter gymnasieexamen på fordons- och transportprogrammet kan du arbeta som till exempel personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker för mobila maskiner (efter lastbilsmekaniker) eller yrkesförare för lastbil. Genom aktiva val kan du bli helt eller delvis behörig för yrkeshögskola och högskola.

Kontakt

Lärare: Jörgen Andersson, jorgen.u.andersson@halmstad.se

Rektor: Dan Håkansson, dan.hakansson@halmstad.se