Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Fordons- och transportprogrammet

Gillar du fordon och framför allt älskar teknik? Vill du arbeta med moderna elektronikspäckade produkter eller vill du framföra olika fordon, som tung lastbil, truck, buss eller taxi? Då är fordons- och transportprogrammet på Kattegattgymnasiet någonting för dig!

Programmet håller till på Kristinehedsgymnasiet och den största delen av undervisningen ges där.

Praktiskt arbete med skarpa kundprojekt

Programmet är yrkesförberedande, teoretiska och praktiska ämnen samverkar för att passa elevernas intresse och framtida yrke. Du kommer att få jobba en hel del praktiskt med faktiska kunduppdrag.
En annan praktisk del av utbildningen är så kallat  arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute hos företag i branschen. Detta kan till viss del genomföras utomlands.  Vill du veta mer om praktik utomlads kan du läsa vår blogg från Uganda-praktiken 2019.länk till annan webbplats

Inför årskurs 2 väljer du en av följande inriktningar:

Karosseri och lackering

Genom ett samarbete med Lugnetgymnasiet i Falun som är en certifierad branchskola kan vi även erbjuda dig utbildning som lackerare eller skadereparatör. Som skadereparatör tar du hand om krockskadade bilar, utför skadekalkyler och kostnadsberäkningar. Du mäter, byter, reparerar eller riktar skadade detaljer för att återställa bilen till ursprungligt skick. Som lackerare utför du lackering, plastreparationer. Jobbet kräver noggrannhet och tålmodighet och att du har en känsla för form och färg.
Upplägget består i att du som elev tillbringar två gånger två veckor per termin på plats i Falun och resterande yrkestid blir du placerad på en utvald APL plats på hemmaplan.

Lastbil och mobila maskiner

Du studerar till exempel maskin- och lastbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva tunga fordon och mobila maskiner. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg. Vi arbetar bland annat i projektform, med flera ämnen samtidigt. Efter gymnasiet kan du arbeta som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Personbilsteknik

Du studerar personbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva lätta fordon. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg. Efter gymnasiet kan du arbeta som personbilsmekaniker.

Transport

Du studerar t.ex. transportteknik och får kunskap inom trafikkunskap, transport-system och logistik. Du har möjlighet att få truckkort, körkortsbehörighet B, C, E och yrkeskompetensbevis. Efter godkänd gymnasieexamen kan du arbeta som yrkesförare.

Vad händer efter gymnasiet?

Efter gymnasieexamen på fordons- och transportprogrammet kan du arbeta som till exempel personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker för mobila maskiner (efter lastbilsmekaniker) eller yrkesförare för lastbil, buss och taxi. Utbildningen ger även behörighet till yrkeshögskola. Genom aktiva val kan du även få behörighet till högskolan.

Programstrukturen för fordons- och transportprogrammet på Kattegattgymnasiet.PDF