Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken. Vill du bygga och renovera hus och anläggningar? Tycker du om att arbeta både praktiskt och teoretiskt? Då är Byggprogrammet något för dig.

Teori och praktik

En del av utbildningen består av praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL), på byggarbetsplatser. Detta varvas med praktiska kurser på skolan samt teoretiska ämnen och gymnasiegemensamma ämnen, till exempel svenska, engelska och matematik.

Så arbetar vi

Under årskurs ett får du prova på flera olika yrkesområden innan du ska välja inriktning inför årskurs två och tre. Under år två och tre får du en grundläggande utbildning inom den yrkesutgång du valt. Arbetssättet och verkstaden på bygg- och anläggningsprogrammet liknar dem på en byggarbetsplats, för att du ska komma in i hur arbetslivet fungerar. Kattegattgymnasiet har goda nätverk och branschkontakter, och du kommer även till viss del att arbeta med beställningar från privatpersoner och företag. Skolan är också en branschrekommenderad skola, bygg- och anläggningsprogrammet på Kattegattgymnasiet uppfyller alla kriterier för att vara branschrekommenderad skola enligt Byggbranschens yrkesnämnd (BYN)länk till annan webbplats. Det innebär att BYN bedömer att skolan har förutsättningar att ge en grundläggande yrkesutbildning i enlighet med bygg- och anläggningsbranschens krav.

Inriktningar

Husbyggnad

Du lär dig bygga, bygga om och renovera bostäder, lokaler och broar. Inom inriktningen husbyggnad profilerar du dig mot mureri, betong eller trä. Efter gymnasiet kan du arbeta som till exempel betongarbetare, murare, eller snickare.

Anläggningsfordon

Du lär dig om anläggningsarbeten, körteknik och om hur modern navigationsutrustning används. Praktiska övningar blandas med teorilektioner om bland annat väg- och ledningsbyggnad. Detta är utbildningen för dig som vill bli anläggningsmaskinförare.

Mark och anläggning

Du lär dig utföra markarbete för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggning.

Måleri

Du lär dig grunderna i det utvändiga och invändiga måleriet. Vi går igenom färgens estetiska och skyddande värden med branschkraven som riktlinje. Vi för ett nära samarbete med näringslivet och en stor del av utbildningen bedrivs ute på ett måleriföretag.

Plåtslageri

Du lär dig att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, såsom tak, hängrännor och stuprör. Du får jobba med händerna och använda din kreativa förmåga, du bör vara bra på problemlösning och praktisk matematik. Efter gymnasiet kan du arbeta som till exempel byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare.

Specialyrken (s-yrken)

Med s-yrken menas mindre yrkesutgångar inom Bygg- och anläggning till exempel Golvläggare, Glasarbetare, Håltagare, Takmontör, Ställningsbyggare eller Betongarbetare. Dessa yrkesutgångar läses som lärlingsutbildning, vilket innebär att du i årskurs två och tre tillbringar minst 50 veckor ute på företag.

Efter gymnasiet

Efter gymnasiet arbetar du i de flesta yrken cirka två till tre år med lärlingsanställning ute på byggen innan du erhåller yrkesbevis. Bygg- och anläggningsprogrammet kan också leda till fortsatta studier vid yrkeshögskola.
Du får möjlighet att läsa in behörighet till högskolan om du vill.

Kontakt

Lärare: Per Torstensson, per.torstensson@halmstad.se

Rektor: Dan Håkansson, dan.hakansson@halmstad.se