Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du bygga och reparera byggnader och anläggningar?

Arbetssättet och verkstaden på bygg- och anläggningsprogrammet liknar dem på en byggarbetsplats, för att du ska komma in i hur arbetslivet fungerar. Skolan har goda nätverk och branschkontakter, och du kommer även till viss del att arbeta med beställningar från privatpersoner och företag.

Praktiska studier på byggarbetsplatser

En del av utbildningen består av praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL), på byggarbetsplatser. Detta varvas med praktiska kurser på skolan samt teoretiska ämnen och gymnasiegemensamma ämnen, t.ex. svenska, engelska och matematik.

Inom programmet väljer du en av följande inriktningar

Husbyggnad

Du lär dig bygga, bygga om och renovera bostäder, lokaler och broar. Inom inriktningen husbyggna profilerar du dig mot mureri, betong, trä eller anläggning. Efter gymnasiet kan du arbeta som t.ex. betongarbetare, murare, snickare eller golvläggare.

Anläggningsfordon

Du lär dig om trafik och markarbeten, till exempel vägarbete och ledningsdragning. Detta är utbildningen för dig som vill bli anläggningsmaskinförare.

Mark och anläggning

Du lär dig utföra markarbete för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggning.

Måleri

Du lär dig måla och måla om invändiga och utvändiga ytor samt sätta upp väggbeklädnad. Du får också kunskap om färgens estetiska och skyddande värde. Efter gymnasiet kan du arbeta som t.ex. byggnadsmålare.

Plåtslageri

Du lär dig att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, såsom tak, takrännor och stuprör. Efter gymnasiet kan du arbeta som t.ex. byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare.

Kattegattgymnasiet är en branschrekommenderad skola

Bygg- och anläggningsprogrammet på skolan uppfyller alla kriterier för att vara branschrekommenderad skola enligt Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN).

Det innebär att BYN bedömer att skolan har förutsättningar att ge en grundläggande yrkesutbildning i enlighet med bygg- och anläggningsbranschens krav. Läs mer om detta här.länk till annan webbplats

Efter gymnasiet

Efter gymnasiet arbetar du i de flesta yrken cirka två år med lärlingslön ute på byggen. Därefter gör du ett yrkesprov som kan ge dig yrkesbevis för att arbeta med full lön inom de yrken som nämns under respektive inriktning. Bygg- och anläggningsprogrammet kan också leda till fortsatta studier vid yrkeshögskola.
Du får möjlighet att läsa in behörighet till högskolan om du vill.

Programstrukturen för bygg- och anläggningsprogrammet på KattegattgymnasietPDF.