Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Studie- och yrkesvägledning på Furulundsskolan

Madeleine heter jag och jobbar som studie- och yrkesvägledare på Furulundsskolan. Mitt jobb är att se till att våra elever får en stadig grund att stå på när det kommer till självkännedom, kunskap om omvärlden och beslutsfattande. Detta uppdrag ligger på hela skolan, och min roll är både att vara ett stöd för övrig personal i deras arbete med detta, samt vara ett direkt stöd för elever som står inför det första stora valet i deras liv; nämligen gymnasievalet.

Jag arbetar så mycket jag kan med eleverna redan i åk 7-8 om yrkeslivet, självkännedom och utbildningsvägar. Allt för att varje elev ska kunna göra ett väl underbyggt val, och ha en trygghet i sin beslutsfattande förmåga när det kommer till kritan i åk 9.

I åk 9 arbetar vi mycket med det praktiska kring gymnasievalet, besöker mässan, skuggar program, går på öppet hus och självklart - enskilda vägledningssamtal. I detta samtal försöker jag hjälpa eleven att vidga sina perspektiv, att sätta upp mål, samt göra en handlingsplan. Vissa elever behöver mer än ett samtal, medan vissa endast behöver ett första. Det är helt individuellt hur mycket vägledning varje person behöver.

Jag uppmuntrar alla till att ha ett öppet sinne för de olika valmöjligheterna, gymnasievalet är viktigt, men inte livsavgörande och det viktigaste för en ljus framtid är att man har roligt och tycker om det man pysslar med. Därför är det enda rådet jag ger eleverna att: se till att välja något som du tror att du kommer tycka är spännande och kul. Då kommer oftast glädjen att avspeglas i betygen, något som kan vara viktigare i dagens läge än att ha rätt behörighet – den kan du fixa på andra sätt. Men att plugga upp låga betyg är numera mycket svårt.

Prata gärna om de olika vägarna hemma, lyssna, var aktiv, uppmuntra till gymnasiebesök och utforskning.