Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Österängs förskolas kök

På Österängs förskola har vi en kock som lagar all vår goda mat, i stort sett från grunden. Vi använder mycket ekologiska livsmedel (ungefär 40% av livsmedelsinköpen) som till exempel all mjölk, fil, grädde, crème fraiche, bregott, rapsolja, ost, vetemjöl, rågmjöl, rågsikt, havregryn, solrosfrö och strösocker. Vi använder alltid ekologisk nötfärs och ibland även annat ekologiskt kött. Färska morötter och bananer är också ekologiska.

Om det går försöker vi även köpa närproducerat. Viltkött som älg, hjort, vildsvin och lamm står också på menyn ibland. En dag i veckan äter vi vegetarisk lunch. Det är oftast på torsdagar då det serveras soppa. Till soppan bakas det alltid bröd. Vi försöker att undvika socker. Vi har till exempel ingen söt yoghurt till frukost och mellanmål. Istället gör vi egen med hallon, blåbär eller jordgubbar.
 
Vi äter frukost klockan 08.00, lunch klockan 11.30 och mellanmål klockan 14.30. 

Barnen hjälper till i köket

Vi har låtit köpa in särskilda skyddskläder till barnen. Det är riktiga kock- och bagarekläder som ett par barn kan använda åt gången. Det gör att de också får vara med och hjälpa kocken i köket.

Ibland hjälper de till och bakar bröd, som bilden ovan, när vi har sopplunch. De kan också vara med och skära grönsaker och annat som hör matlagning till. Ett jätteroligt och bra sätt att låta barnen bli delaktiga i vardagsrutinerna.

Utmärkelse för bra rutiner och hantering av maten

Kocken på Österängs förskola har tagit emot miljö- och hälsoskyddskontorets utmärkelse Grön Smiley.Den delas ut till verksamheter som vid kontroller uppvisar bra rutiner och hantering av maten. Smileyn får behållas till nästa kontroll då det görs en ny bedömning. Du känner igen den som en grön fyrkantig Smiley som sitter som ett klistermärke på dörren till köket.