Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Köket på Kajutans förskola

I köket på Kajutans förskola är det Annette som varje dag ser till att alla barn blir mätta och glada med sin kokkonst.

Maten lagas med kärlek och den är varierande. Annette lagar allt ifrån grunden och specialkosten ska se så likadan ut som den övriga maten som bjuds.  

Frukosten serveras klockan 08:00 och kan bestå av fil och hemgjord musli, mannagrynsgröt, ägg och chokladmjölk, havregrynsgröt och små shotar på fredagar med nybakade bullar. Lunchen serveras klockan 11:15 och kan bestå av fisk, kött, färs, soppa eller vegetariskt. I maten används minimalt med salt och socker. Två gånger om året lagar Annette "önskemat" då barnen har fått rita och önska deras favoritmat.  

Köket använder sig av cirka 52 procent ekologiska, rättvismärkta och MSC-märkta livsmedel.

Mellanmålet serveras klockan 14:30 och består av exempelvis nybakade scones, matmuffins, minipizza, hemkokt kräm, hemgjord nyponsoppa, manna/risifrutti med mera. 

Minikockarna på Kajutan

Ibland får två av 5-åringarna på Kajutans förskola komma med ut i köket och vara mini-kockar. Med spänd förväntan tar de på sig kockmössor och förkläden och följer med kocken.

Det handlar inte bara om att laga maten och lära sig om kost. Barnen får hjälpa till att läsa recepten, de får träna matematik genom att räkna och samtala kring mängd och antal.

Kunskaper i hygien kommer också på köpet och det är aldrig några problem att få barnen att tvätta händerna innan de sätter i gång. Matlagningen blir som experiment, det jäser, ändrar färg och doft. Barnen älskar att sitta framför ugnen och titta på när brödet gräddas.
Som ett minne efter året som 5-åring och mini-kock får barnen en receptbok med de recept som de lagat.

Veckans matsedel

Följ gärna köket på Kajutans förskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Instagram.