Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Förskoleplats

Ansök, ändra och säg upp din plats i kommunens e-tjänst

I vår e-tjänst kan du ansöka och ändra platslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för ditt barn i kommunal förskola, fristående förskolor (som är anslutna till ansökningsportalen), pedagogisk omsorg och fritidshem.

Har ditt barn inte längre behov av plats i förskola ska du alltid säga upp platsen i e-tjänstenlänk till annan webbplats.

Om du inte har e-legitimation

Du som vårdnadshavare måste ha e-legitimationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att kunna logga in i e-tjänsten. Har du inte möjlighet att använda e-legitimation kan du kontakta oss, så kan vi gå in som ombud och hjälpa dig.

Frågor och svar om förskoleplats

 • Vilka tider har förskolorna öppet?


  De kommunala förskolornas ordinarie öppettider är klockan 06.30-18.30. Det finns även förskolor med utökade öppettider.
 • Får jag plats på en av de förskolor som finns nära mitt hem?


  Enligt skollagen ska kommunen så långt som möjligt erbjuda plats på en förskola i det område man är bosatt. Det vill säga inom det förskoleområde man tillhör. Är förskolorna i det området fulla ska plats på en förskola i ett skäligt närliggande område erbjudas, därefter utanför det närliggande området.
 • Vad innebär platsgaranti?


  Platsgaranti innebär att du har rätt till en förskoleplats i kommunal förskola om du anmält ditt barn senast fyra månader innan barnet ska börja. Kommunen kan dock inte garantera att du får plats inom fyra månader när det är brist på förskoleplatser.Du kan inte få ekonomisk ersättning från kommunen på grund av att det är brist på förskoleplatser.
 • När görs det omplacering på förskolor?


  Har ditt barn blivit placerad på en förskola i ett närliggande område kommer en omplacering till någon av dina val, eller till annan förskola i ditt närområde, i första hand ske vid nästkommande större intag av barn. Vanligtvis görs större intag i augusti och inte vid första lediga plats. Anledningen till att omplacering inte sker vid första lediga plats är för att skapa kontinuitet och trygghet för barn och pedagoger.Har ditt barn en plats på en förskola utanför ett närliggande område kommer en omplacering till något av dina val eller annan förskola i ditt närområde göras skyndsamt.
 • Varför är det brist på förskoleplatser?


  Halmstads kommun växer och tillväxten sker inte alltid i de områden där förskolorna finns. Många barnfamiljer väljer numera att bo kvar i centrum, vilket inte var fallet för några år sedan. Vi har också en del byggen av förskolor som av olika anledningar är försenade. Kraven på en förskola är höga och det krävs särskilda regler gällande lokalerna, placering och omgivning.
  Läs gärna mer om aktuella förskolebyggen.
 • Vad innebär närliggande område?


  I dagsläget är indelningen av förskoleområde och närliggande områden indelade så här:
  Förskoleområden Skäligt närliggande område
  Furulund (Frennarp, Furet, Gamletull, Nissastrand, Nyatorp)Kärleken, Nissan, Nygård
  Kärleken (Holm, Stenstorp, Sofieberg)Nissan, Furulund
  Nissan (Mickedala, Rotorp, Söder, Väster)Kärleken, Furulund, Nygård, Söndrum
  SöndrumNissan, Gullbrandstorp
  Gullbrandstorp (Frösakull)Söndrum, Haverdal
  Haverdal (Harplinge, Steninge)Gullbrandstorp, Getinge
  Getinge (Kvibille, Slättåkra)Haverdal
  Oskarström (Åled)Kärleken
  FyllingeTrönninge, Andersberg
  Trönninge (Eldsberga, Gullbranna)Fyllinge
  VallåsSnöstorp
  AndersbergFyllinge, Nygård
  Snöstorp (Simlångsdalen, Skedala)Vallås
   
 • Hur lång tid tar det att få förskoleplats?


  Det är inte möjligt att få reda på vilken köplats ditt barn har till vald förskola då detta påverkas av många olika faktorer. Det är inte heller möjligt att säga precis hur lång tid det kan ta innan du får önskad plats. Vi kommer dock att erbjuda en plats inom fyra månader.
 • Kan jag ansöka om plats på vilken förskola jag vill?


  Du kommer i första hand att erbjudas en plats i förskoleområdet där ditt barn är folkbokfört, men du har rätt att ansöka om plats till ditt barn på vilken förskola du vill. Finns det plats på den önskade förskolan försöker kommunen så långt det är möjligt se till att önskemålen uppfylls, men barn som bor i området närmst förskolan placeras först (enligt skollagen).
 • Vad händer med min köplats om jag tackar ja till en plats?


  Ditt barn tas bort ur kön om du tackar ja till ett erbjudande som motsvarar förstahandsvalet som du gjort. Om du tackar ja till ett erbjudande som inte är förstahandsvalet kan ditt barn står kvar i kön till förstahandsvalet med sin ursprungliga köplats.
 • Vad händer med min köplats om jag tackar nej till en plats?


  Tackar du nej till ett erbjudande som inte är förstahandsvalet så stryks det erbjudna alternativet och barnet behåller sin köplats till övriga alternativ. Platsgarantin upphör då att gälla.Om du tackar nej till erbjudande om ditt förstahandsval så stryks även de övriga alternativen och ditt barn tas bort ur kön och förlorar köplatsen. För att få plats i kön igen måste du göra en ny ansökan.
 • Har syskon förtur till förskoleplats på samma förskola?


  Det finns inte någon garanti för att syskon erbjuds plats på samma förskola som ett annat syskon.
 • Kan jag ställa mitt barn i köplats till förskola även om barnet inte är folkbokfört i Halmstads kommun?


  För barn som inte är folkbokförda i Halmstads kommun kan vårdnadshavare ändå ansöka om plats om det finns särskilda skäl, som till exempel att barnet är på väg att flytta till kommunen eller att barnet veckopendlar med sin vårdnadshavare. Läs mer om ansökan från boende i annan kommun här.