Teknik­utmaningen

Varje år arrangerar KomTek Teknikutmaningen för elever i årskurs F–9. Teknikutmaningen är en metod för att arbeta med teknikämnet kopplat till läroplanen. KomTek samarbetar med Ung Företagsamhet.

Entreprenörskap och teknisk klurighet

Under projektet får klassen besök av en ambassadör från Ung Företagsamhet. Eleverna får visa på teknisk klurighet under uppdraget genom att till exempel jobba med mekanik, ritningar, bygga modeller eller använda sig av programmering, CAD, 3D eller digitala verktyg.

KomTek bidrar vid behov med kunskap inom dessa områden under hela processen. Du som lärare får hjälp och fortbildning på KomTek och kommer även att arbeta med utbildningsmaterial från Ung Företagsamhet under processen. Utbildningstillfällen för dig som lärare kommer i september.

Det finns inget rätt eller fel! Hör av dig med de frågor och funderingar som dyker upp så ser vi till att stötta på bästa sätt.

Teknikutmaningen för årskurs F–6

Tema för läsåret 2023/2024 är Halmstad i värmen. Kommunstyrelsen i Halmstad vill ha hjälp från eleverna i årskurs F–6 med förslag på hur kommunen kan göra med områden som riskerar bli överhettade av sol och värme. Läs hela brevet och uppdraget för mer information.

Läs brevet med uppdraget

Du har säkert hört att vårt klimat förändras och att hur vi människor lever är en orsak till det. Även om vi gör vad vi kan för att ändra hur vi lever och tänker för att inte påverka miljön mer än nödvändigt så vet vi att det kommer att bli översvämningar, högre temperaturer och fler värmeböljor i framtiden.

I årets Teknikutmaning fokuserar vi på fler värmeböljor och höga temperaturer på somrarna som leder till hetta och torka och har stora konsekvenser för miljön och för allt som växer och behöver vatten. Det påverkar även starkt hur vi människor mår. Äldre och sjuka kan få det svårt om det blir för varmt för länge.

Halmstads kommun jobbar hårt för att möta alla dessa utmaningar och har skrivit om kommande problem- och fokusområden i en klimatanpassningsplan. Men mer behöver göras och vi behöver er hjälp.

Kan ni elever i Halmstads kommun, hjälpa till att fundera ut en klurig, rolig och ny lösning på hur man kan göra med områden som riskerar bli överhettade av sol och värme?

Utgå gärna från en närliggande plats, till exempel skolan, hemmet, idrottsplatsen eller en plats i centrum och fundera/fantisera fritt kring:

  • Hur kan området användas på bästa sätt både när det är värmebölja eller minusgrader?
  • Kan det finnas fördelar med sol och värmeböljor?
  • Hur kan tekniken ge oss skydd från för mycket sol när vi planerar bostadsområden, infrastruktur och grönområden?
  • Uppstår andra och nya möjligheter för odling och utomhussäsongen för olika aktiviteter?

Med teknik och fantasi är allt möjligt!

Vi hoppas på många fina och spännande idéer som Halmstads kommun kan få nytta av i framtiden. Stort lycka till i årets Teknikutmaning!

Vi ses på finaldagen i Halmstad Arena den 29 maj 2024.

Med vänliga hälsningar,

Kommunstyrelsen i Halmstad

Redovisning av uppdraget

Den 29 maj 2024 kommer alla att få ställa ut och berätta om sina bidrag för en jury på Halmstad Arena. Sedan blir det prisutdelning! Där kommer också att finnas roliga teknikaktiviteter för alla att prova på.

Teknikutmaningen för årskurs 7–9

Mer information kommer i början av höstterminen 2023.

Anmälan till Teknikutmaningen

Anmälan till Teknikutmaningen