• Halmstads webbplatser

KomTek Away

KomTek Away är vår utlåningsverksamhet och digitala material. Du som pedagog lånar en uppsättning av någon av alla våra robotar, material till en konstruktions- eller elektronikuppgift, en 3D-skrivare eller använder ett digitalt material som vi tagit fram eller rekommenderar. Det är mycket stor efterfrågan på KomTeks verksamhet så tänk på att du behöver ha framförhållning när du ska boka material hos oss.

Första gången du lånar material går vi igenom innehållet och hur du kan använda det i klassrummet. I digitala verktyg kan du få en snabbkurs som gör dig redo att släppa loss eleverna i verktyget, i uppstarten kan KomTek även medverka i klassrummet via Teams om du som pedagog vill ha lite extra stöd.

Så här använder du KomTek Away

Samtal och bokning
I samtalet tar vi reda på vilket material som passar dig och dina elever, när ni behöver det och om det behövs några anpassningar eller fortbildningar. Hör gärna av dig till Emma eller Martina så hjälper vi till att hitta rätt och spara tid. KomTek Away är populärt, tänk på att vara ute i god tid!

Hämta
Bestäm en tid tillsammans med Emma eller Martina när du kan hämta ditt material, på grund av pandemin så planerar vi hämtning och lämning så att inga onödiga möten sker. Vi ställer en låda med ditt namn på innanför dörren på KomTek som du kan hämta upp. Ingången är inne på gården.

Lämna tillbaka
Bestäm en tid med Emma eller Martina för att lämna tillbaka materialet. Du lämnar det på samma ställe som du hämtade. Tänk på att lämna tillbaka materialet i tid så att nästa pedagog kan följa sin planering. Vi är inte så noga med ordningen i lådan när du lämnar tillbaka den eftersom allt gås igenom och packas om innan det används igen.

Material till förskola

CAD - Digitala ritningar
Elektronik
Konstruktion
Mekanik
Programmering

Information kommer.

Material till årskurs F–3

CAD–digitala ritningar

Information kommer.

Elektronik

Information kommer.

Konstruktion

Information kommer.

Mekanik

När tekniken blir praktisk blir den lättare att förstå. KomTek erbjuder workshopmaterial som låter eleverna arbeta med händerna och själva upptäcka hur mekaniska rörelser fungerar, vad en enkel maskin är för något och hur man kan tänka när man ska konstruerar.

Det kan vara svårt att komma på nya idéer och konstruera saker om man inte har kunskap om vad som redan finns och hur det fungerar. En del av materialet handlar därför om att kopiera och bygga efter beskrivning och skapa en kunskapsbank av material, sammanfogningstekniker och mekaniska rörelser.

Är eleverna redo att släppa loss sin kreativitet och sina idéer hjälper vi gärna till med uppdrag.

Programmering

I en digitaliserad värld är det viktigt att ha en förståelse för hur tekniken fungerar. Det är kod som styr tekniken vi har runtomkring oss: datorer, ai, säkerhetssystem, bilar, appar, robotar och mycket mycket mer. Det gör programmering till en superviktig kunskap som ger möjligheten att välja, påverka och styra tekniken och vara delaktig i samhället och bestämma om sitt liv och sin framtid.

Material till årskurs 4–6

CAD–digitala ritningar

CAD är förkortning för Computer Aided Design och det är benämningen för digitala ritningar ute i arbetslivet. Det finns lätthanterade program för att visualisera idéer och skapa modeller i 2D eller 3D som exempelvis skrivas ut i en 3D-skrivare eller skäras ut med laser. Att kunna konstruera digitalt är en viktig kunskap att ha med sig för tekniken används inom många olika yrkesområden som tillverkande industri, produktutveckling, sjukvård och hälsoteknik, filmanimering och byggsektorn.

Tänk på att du som lärare kan få stöd från KomTek med till exempel en introduktion i ritverktyget, hjälp med uppdrag till eleverna eller en föreläsning för eleverna via Teams.

Filmtips för uppstart.
What is C.A.D. and Where Can it Be Used Länk till annan webbplats.

Ritverktyg: Tinkercad

Tinkercad är ett kostnadsfritt onlineverktyg där man gör digitala ritningar i 3D. Tinkercad är en enklare variant av de CAD-program som används ute i näringslivet. Funktionerna och verktygen är förenklade och tillrättalagda så att det är lätt att komma igång att konstruera.

Både du som lärare och dina elever behöver ha en inloggning för att använda verktyget. Från ditt lärarkonto kan du enkelt generera konton till dina elever. Du administrerar inloggningsuppgifter och kan även följa elevernas utveckling smidigt i ditt eget konto.

Gå till Tinkercads Länk till annan webbplats. webbplats och skapa ett konto för dig som lärare Länk till annan webbplats..

I detta videoklippet finns instruktioner om hur du skapar elevkonton Länk till annan webbplats..

Den här videoinstruktionen visar grunderna i ritverktyget Länk till annan webbplats..

När du är inloggad kan du välja att använda Tinkercads egna Länk till annan webbplats. handledningar Länk till annan webbplats..

Du kan titta i den här samlingen på Youtube där det finns tips och tricks Länk till annan webbplats.att utforska på egen hand Länk till annan webbplats..

Animering

Prova att göra enkla animationer i 3D med Monstermesh. Rita figurer, ge dom volym och rörelsebanor Länk till annan webbplats..

I programmeringsverktyget Scratch 3.0 använder du kod och bilder för att göra animationer i 2D. Låter det spännande, titta under programmering.

3D-skrivare

Som lärare i Halmstads Kommun kan du låna 3D-skrivare på KomTek. Du får en genomgång av skrivaren och hur du hanterar den samt en snabbkurs i Tinkercad för den som behöver det. Du har givetvis support från KomTek under lånetiden!

Är du inte bekant med 3D-skrivare så kan du kika på den här videon och se om det är något för ditt klassrum Länk till annan webbplats.!

Elektronik

Elektroniken är nära oss i alla lägen i datorer, i bilen, leksaker, hörlurar och pekskärmar… Listan tar aldrig slut och då är det såklart viktigt att ha en förståelse för hur det funkar! Med hjälp av KomTeks material utforskar du hur man kan få rörelse, ljus och ljud med elektronikkomponenter som lysdioder och motorer. Det kan ske med batterikopplingar, genom att programmera en mikrodator att styra elektroniken eller som simuleringar helt digitalt.

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss på KomTek om du vill låna material till klassrummet eller önskar fortbildning i ett digitalt verktyg! Support får du så länge det behövs!

Få spel på el

Med materialet ”Få spel på el” kan du prata el och elektronik med eleverna utifrån diskussionsfrågor, bilder och praktiska övningar. Eleverna får i grupp praktiskt undersöka serie- och parallellkopplingar och bygga ett roligt elspel.

Sol i sinnet

”Sol i sinnet” är ett inspirationsmaterial med fokus på förnybar energi och fördjupning i solenergi. Materialet innehåller elektronikmaterial så att eleverna i grupp kan konstruera en farkost som drivs med solceller.

Elektronik med Micro:bit

Koppla elektronikkomponenter som servomotorer, högtalare eller lysdioder till Micro:bit och programmera mikrodatorn att styra dom med knapptryckningar eller med input från olika sensorer.

Från KomTek kan du låna Micro:bit och det elektronikmaterial som behövs för att konstruera robotar, konstverk eller uppfinningar i klassrummet. Konstruktionsmaterial som kartong, träspatlar och liknande står skolan för.

Vill du veta mer om Micro:bit kolla under rubriken Programmering, årskurs 4-6.

Få en bild av hur det kan se ut när man kopplar elektronikkomponenter till Micro:bit. Länk till annan webbplats.

Elektronik med Tinkercad Circuits

Gör tester med elkretsar enbart digitalt eller kombinera med praktiska övningar! I webbappen Tinkercad Circuits kan du göra simuleringar med komponenter som ser ut och fungerar som de fysiska.

Genom att arbeta digitalt får eleverna tillgång till ett större utbud av elektronikkomponenter än man kanske normalt har i klassrummet, samt en förståelse för hur dom funkar. Eleverna, eller du själv, kan också använda Circuits för att skapa egna kopplingsscheman inför labbar.

Från KomTek kan du som lärare få en genomgång av programmet samt tips och idéer om uppgifter. Du får såklart även låna ett urval av de elektronikkomponenter som finns i programmet om du vill kombinera med praktiskt arbete. Konstruktionsmaterial som kartong, träspatlar och liknande står skolan för.

Elektronik på Elevspel

elevspel Länk till annan webbplats. hittar du övningar där eleverna kan testa sina kunskaper. KomTek gillar detta med elektronikkomponenter.

Det finns många spel, skulle du vilja ha något annorlunda eller mer övergripande kan du söka efter det på sidan eller göra ett eget!

Mekanik och konstruktion

När tekniken blir praktisk blir den lättare att förstå. KomTek erbjuder workshopmaterial som låter eleverna arbeta med händerna och själva upptäcka hur mekaniska rörelser fungerar och hur man kan tänka när man ska konstruera något.

Det kan vara svårt att komma på nya idéer och konstruera saker om man inte har kunskap om vad som redan finns och hur det fungerar. En del av materialet handlar därför om att kopiera och bygga efter beskrivning och skapa en kunskapsbank av material, sammanfogningstekniker och mekaniska rörelser.

Är eleverna redo att släppa loss sin kreativitet och sina idéer hjälper vi gärna till med uppdrag.

Stabila konstruktioner

Materialet för att arbeta med stabila konstruktioner innehåller ett antal par- eller gruppvisa övningar i att bygga stabilt med olika material och förutsättningar. Med torn, uppfinningar och kastmaskiner blandas kreativitet och samarbete.

Polhem – en influencer från förr

Ett inspirationsmaterial som tar avstamp i svensk teknikhistoria med den svenska mekanikens fader, Christoffer Polhem, och behandlar mekaniska rörelser som kamhjul och led och länk. Du får låna material till klassrummet för enskilda och gruppvisa konstruktionsuppgifter med mekanik och för att utmana eleverna att klura ut hur polhemslåset – det första odyrkbara låset - fungerar.

Konstruktion med Strawbees

Strawbees är ett konstruktionsmaterial som består av sugrör och smarta kopplingsbitar som gör att du enkelt och snabbt kommer igång i klassrummet. Strawbees kopplas lätt ihop med mikrodatorerna Micro:bit eller Quirkbot men är fenomenalt att använda för sig självt.

Se hur det kan se ut när du använder Strawbees Länk till annan webbplats..

På Strawbees webbplats finns idéer och upplägg att hämta och använda i undervisningen Länk till annan webbplats..

Programmering

I en digitaliserad värld är det viktigt att ha en förståelse för hur tekniken fungerar. Det är kod som styr tekniken vi har runtomkring oss: datorer, ai, säkerhetssystem, bilar, appar, robotar och mycket mycket mer. Det gör programmering till en superviktig kunskap som ger möjligheten att välja, påverka och styra tekniken och vara delaktig i samhället och bestämma om sitt liv och sin framtid.

KomTek har material till utlåning för dig som är lärare i Halmstads kommun.

Filmips för uppstart

URPlay - Programmera mera 2.0

Barnen i serien är cirka 11 år.

8 program som behandlar datorer och hur dom fungerar, programmering, internet och säkerhet. Under ”fliken ”pedagogiskt material” på sidan hittar du en gedigen lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevaktiviteter.

URPlay – Programmera mera 2.0 Länk till annan webbplats..

Till dig som lärare, kommentarer och tips för varje program Länk till annan webbplats..

Programmeringsverktyg: Scratch3.0

Länk till Scratch webbplats Länk till annan webbplats..

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du önskar fortbildning i verktyget! KomTek erbjuder support så länge det behövs!

Scratch är ett riktigt bra verktyg för blockprogrammering som har funnits med länge och är genomarbetat och väl uppdaterat. I Scratch kan eleverna arbeta med enbart grundläggande funktioner eller utvecklas nästan hur långt som helst!

Tillbehör: Makey Makey

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du vill låna Makey Makey till din skola!

När eleverna har programmerat i Scratch är Makey Makey en rolig avslutning! Genom att koppla in Makey Makey till datorn kan du använda vad som helst som leder ström som en spelkontroll, till exempel frukter, verktyg eller eleverna själva!

Se hur det funkar Länk till annan webbplats.!

Programmera Scratch med Kodboken

På Kodboken.se finns både videoinstruktioner och skriftligt material med bilder och exempel som hjälper dig och eleverna igång med Scratch. Det finns många övningar med olika teman att utforska i menyerna.
Länk till Kodbokens webbplats Länk till annan webbplats.

Programmera Scratch med Digitala lektioner

Internetstiftelsens har tagit fram videoinstruktioner som hjälper eleverna igång med Scratch.

Scratch för nybörjare Länk till annan webbplats.

Fortsätt med scratch Länk till annan webbplats.

Programmeringsverktyg: Micro:bit

Länk till Micro:bits kod-editor. Länk till annan webbplats.

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du vill låna micro:bit till din skola eller behöver fortbildning i verktyget! KomTek erbjuder support så länge det behövs!

Micro:bit är mikrodatorn som tog skolvärlden med storm! Med den kan du och eleverna både prata om datorns delar och programmering. När du har programmerat Micro:bit från en dator eller ipad kan du koppla in ett batteri och köra ditt program var som helst.

Micro:bit ger oss möjligheten att koppla till vanliga elektronikkomponenter som lysdioder eller motorer och styra dom med programmering.

  • En mikrodator full av sensorer, input/output, tillkopplingsmöjligheter
  • Språkinställningar
  • Inbyggda handledningar (engelskt tal, svensk text)
  • Massor med inspiration online

Programmera Micro:bit med KomTek

Från KomTek kan du som pedagog få en grundkurs om Micro:bit samt låna material för att koppla till exempel lysdioder och motorer till Micro:bit.

Här finns våra egna handledningar på Youtube Länk till annan webbplats..

Micro:bit lessons

Micro:bits egna lektionsupplägg är på engelska men innehåller otroligt mycket bra material Länk till annan webbplats..

Programmera Micro:bit med RISE interactive

Videotutorials på svenska Länk till annan webbplats.

Programmera Micro:bit med HOSpedagogen

Här finns en hel del kul övningar och projekt att välja bland Länk till annan webbplats.!

Programmeringsverktyg: Sphero

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du vill låna Sphero till din skola eller behöver fortbildning i verktyget! KomTek erbjuder support så länge det behövs!

Sphero är en annorlunda och lekfull programmerbar robot som kan användas både inomhus och utomhus. Den har formen av en boll och inbjuder till fysiska aktiviteter, spel och konstruktion.

Den här videon presenterar Sphero och vad du kan göra med den Länk till annan webbplats.!

På Spheros webbplats finns mycket inspiration, idéer och material att hämta och använda i undervisningen Länk till annan webbplats..

Programmeringsverktyg: Strawbees och Quirkbot

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du vill låna Strawbees och Quirkbot till din skola eller behöver fortbildning i verktyget! KomTek erbjuder support så länge det behövs!

Strawbees är ett konstruktionsmaterial som består av sugrör och smarta kopplingsbitar som gör att du enkelt och snabbt kommer igång i klassrummet. Använd mikrodatorn Quirkbot för att få konstruktionerna att röra på sig! Quirkbot programmeras från en dator och kan styra motorer, lysdioder eller sensorer.

Den här videon visar hur det kan se ut när du använder Strawbees och quirkbot Länk till annan webbplats.!

På Strawbees webbplats finns idéer, material och lektionsupplägg Länk till annan webbplats.att hämta och använda i undervisningen Länk till annan webbplats..

Material till årskurs 7–9

CAD–digitala ritningar

Information kommer.

Elektronik

Elektroniken är nära oss i larmsystem, maskiner i hemmet, tidtavlor för bussen, scannrar… Det är såklart viktigt att ha en förståelse för hur elektroniken och systemen fungerar. Med hjälp av KomTeks material utforskar du både praktiskt och digitalt hur man kan skapa rörelse, ljus och ljud med olika elektronikkomponenter och hur man med en mikrodator får dom att styras eller regleras av sensorer i enkla system.

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss på KomTek om du vill låna material till klassrummet eller önskar fortbildning i ett digitalt verktyg! Support får du så länge det behövs!

Elektronik med Micro:bit

Koppla elektronikkomponenter som servomotorer, högtalare eller lysdioder till Micro:bit. Programmera mikrodatorn att styra elektroniken med knapptryckningar eller med input från olika sensorer och utforska hur mekaniska funktioner kan styras med digital teknik och programmering.

Från KomTek kan du få genomgång av elektroniken, Micro:biten och hur programmeringen går till. Du kan låna både Micro:bit och det elektronikmaterial som behövs för att konstruera olika programmerbara tekniska system. Konstruktionsmaterial som kartong, träspatlar och liknande står skolan för.

Vill du veta mer om Micro:bit kolla under rubriken Programmering, årskurs 7-9.

Få en bild av hur det kan se ut när man kopplar elektronikkomponenter till Micro:bit. Länk till annan webbplats.

Elektronik med Tinkercad Circuits

Gör tester med elkretsar enbart digitalt eller kombinera med praktiska övningar! I webbappen Tinkercad Circuits kan du göra simuleringar med komponenter som ser ut och fungerar som de fysiska.

Genom att arbeta digitalt får eleverna tillgång till ett större utbud av elektronikkomponenter än man kanske normalt har i klassrummet samt en förståelse för hur dom funkar. Eleverna, eller du själv, kan också använda Circuits för att skapa egna kopplingsscheman inför labbar.

Från KomTek kan du som lärare få en genomgång av programmet, tips och idéer om uppgifter. Du får såklart även låna ett urval av de elektronikkomponenter som finns i programmet om du vill kombinera med praktiskt arbete. Konstruktionsmaterial som kartong, träspatlar och liknande står skolan för.

Konstruktion

Information kommer.

Mekanik

Information kommer.

Programmering

I en digitaliserad värld är det viktigt att ha en förståelse för hur tekniken fungerar. Det är kod som styr tekniken vi har runtomkring oss: datorer, ai, säkerhetssystem, bilar, appar, robotar och mycket mycket mer. Det gör programmering till en superviktig kunskap. Kunskap som ger möjligheten att välja, påverka och styra tekniken och vara delaktig i samhället och bestämma om sitt liv och sin framtid.

Här finns två filmtips för uppstart

Programmeringsverktyg: Micro:bit

Länk till Micro:bits kod-editor Länk till annan webbplats..

Lärare i Halmstads kommun? Kontakta oss om du vill låna micro:bit till din skola!

Micro:bit är microdatorn som tog skolvärlden med storm! Med den kan du och eleverna både prata om datorns delar och programmering. När du har programmerat micro:bit från en dator eller ipad kan du koppla in ett batteri och köra ditt program var som helst.

Micro:bit ger oss möjligheten att koppla till vanliga elektronikkomponenter som lysdioder eller motorer och styra dom med programmering.

  • En mikrodator full av sensorer, input/output, tillkopplingsmöjligheter
  • Språkinställningar
  • Inbyggda handledningar (engelskt tal, svensk text)
  • Massor med inspiration online

Programmera Micro:bit med KomTek

Från KomTek kan du som pedagog få en grundkurs om Micro:bit låna material för att koppla t.ex lysdioder och motorer till Micro:bit.

Här finns våra egna handledningar på Youtube Länk till annan webbplats..

Micro:bit lessons

Micro:bits egna lektionsupplägg är på engelska men innehåller otroligt mycket bra material Länk till annan webbplats..

Programmera Micro:bit med RISE interactive

Videotutorials på svenska Länk till annan webbplats..

Programmera Micro:bit med HOSpedagogen

Här finns en hel del kul övningar och projekt att välja bland Länk till annan webbplats.!

Kontakt

Information och bokning
Emma Lycke Svensson
Ansvarig: förskola, årskurs F–3
Telefon: 0733-23 92 41
E-post: emma.lycke@halmstad.se

Martina Finér
Ansvarig: årskurs 4–9
Telefon: 0766-94 48 94
E-post: martina.finer@halmstad.se