Måste jag gå på gymnasiet?

Är du under 20 år och varken arbetar eller studerar? Då kan det bli svårt med arbete och försörjning i framtiden. Du kan få hjälp med att börja studera igen, eller komma igång och söka jobb eller praktikplats.

Måste jag läsa på gymnasiet?

Gymnasieskolan är inte obligatorisk, men det är ofta lättare att få ett jobb om man har gått i gymnasieskolan. Det finns en del arbeten där du inte behöver gymnasieutbildning, men många unga utan examen har svårt att få jobb.

Jag orkar inte gå i skolan just nu, vad kan jag göra istället?

Man behöver inte gå i gymnasieskolan, men det är svårare att få jobb om man inte gjort det. Om du hellre vill söka arbete så kan du göra det. Då är det är bra att skriva in sig på Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats.. Man kan läsa på gymnasienivå även på folkhögskola Länk till annan webbplats. som är en annan skolform. Du kan också läsa gymnasieskolan på vuxenutbildningen. Det kan du göra tidigast höstterminen det år du fyller 20.

Vad kan jag få för hjälp?

Du som är under 20 år och som saknar gymnasieexamen omfattas av något som kallas kommunens aktivitetsansvar, KAA. Det betyder att vi stöttar dig att hitta något meningsfullt att göra på dagarna. Tillsammans tittar vi på olika möjligheter utifrån dina förutsättningar. Du får hjälp med att komma igång och hitta en väg framåt, antingen tillbaka till skolan eller någon annan väg som passar dig.

Kommunen erbjuder dig som inte går en gymnasieutbildning:

  • enskild coaching och vägledning.
  • arbetserfarenhet genom praktik inom Halmstads kommun eller i det privata näringslivet.
  • gruppverksamhet som innehåller bland annat CV-skrivning, personligt brev och söka jobb.
  • studievägledning för att påbörja eller återuppta en utbildning.
  • kuratorsamtal.