Konstverk i Halmstad

Här presenteras ett axplock av Halmstads offentliga konst i centrum. Alla verken kan du nå till fots. I kartan för att gå konstpromenad på egen hand hittar du fler verk. Ladda ner kartan eller hämta ett exemplar på turistbyrån och upptäck en del av Halmstads rika konstliv.

© Succession Picasso/BUS (2014)

Kvinnohuvud


Konstnär: Pablo Picasso
Årtal: 1972
Material: Blästrad betong
Placering: Figaroparken / Picassoparken

Pablo Picasso är en av världens mest betydelsefulla namn inom modern konst. I Halmstad finns en av 16 unika skulpturer som konstnären donerat till städer runt om i världen. Verket utfördes och installerades 1972 med hjälp av den norske betongskulptören Carl Nesjar som arbetade på uppdrag av Picasso.

Kvinnohuvud är 15 meter hög och skulpterad i blästrad betong. Formen har sin bakgrund i en period  då Picasso rev och lekte med papper för att skapa siluetter. Verket är ett tredimensionellt porträtt av Jacqueline Roche.

Picassos Kvinnohuvud har haft en brokig plats i halmstadsbornas hjärtan. När den uppfördes vållade den stor debatt och har ibland felaktigt anklagats för att inte vara äkta. Idag är skulpturen en viktig del av Halmstads identitet och utgör en central mötespunkt.

© Carl Milles/BUS (2014)

Europa och tjuren


Konstnär: Carl Milles
Årtal: 1926
Material: Brons och sten
Placering: Stora torg

I början av 1900-talet ansågs Stora Torg i Halmstad som alldeles för stort och ödsligt. Därför efterlystes förslag på utsmyckning. Två decennier och två tävlingar senare fanns det fortfarande inte något bra förslag till utsmyckning.

År 1920 kontaktades istället Carl Milles, en av dåtidens största skulptörer. Resultatet blev skulpturgruppen Europa och tjuren, en mytologisk berättelse om Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinssessan Europa.

Skulpturgruppen kom på plats i november 1926. I samband med utplaceringen lämnade Milles in en mycket detaljerad plan på hur pilar, näckrosor och fiskar skulle planteras ut och skötas. Detta för att grönskan skulle lyfta skulpturgruppens uttryck. Dock följdes inte anvisningarna utan Halmstad stad lät i stället grönskan växa vilt, kanske på grund av Halmstadbornas klagan över att se skulpturens nakna kroppar.

Efter byggnationen av parkeringsgaraget under 1960-talet försvann all grönska runt Europa & tjuren.

© Lena Cronqvist/BUS (2014)

Flicka i balja


Konstnär: Lena Cronqvist
Årtal: 2007
Material: Brons
Placering: Trefalldighetsallén i Norre Katts park

2009 berikades Halmstads offentliga konstsamling med bronsverket Flicka i balja av Lena Cronqvist.Cronqvist är kanske mer känd för sitt måleri, men under 2000-talet har hon utvecklat sitt skulpturala arbete.

Cronqvist använder ofta motiv från sin barndom, ibland i skrämmande bilder. Flicka i balja är en dock en stillsam skildring av konstnären själv som flicka.

Placeringen av skulpturen har gjorts med omsorg. Hon står omgiven av träd, nära parkens populära lekplats. Flickan blickar ut över Norre Katts Park, över ankdammen bort mot Nissan.

© Fredrik Wretman/BUS (2014)

0 + 0 = 8

Konstnär: Fredrik Wretman
Årtal: 2007
Material: Glasfiber
Placering: Slottsparken

0 + 0 = 8, även kallad Nollan, är en vattenskulptur av Fredrik Wretman. Verket har både en unik konstruktion och en unik bakgrund. En 2 meter hög nolla i klassiskt typsnitt svävar på ytan med hjälp av en avancerad flytmekanik. I den svartblanka vattenytan speglar sig nollan och bildar en tydlig åtta. Åttan symboliserar evighet och hyllar Halmstads åttonde århundrade som stad.

0 + 0 = 8 var en födelsedagspresent till Halmstad som år 2007 fyllde 700 år. Halmstadborna fick rösta mellan tre olika förslag. Fredrik Wretmans skulptur vann med stor marginal.

0 + 0 = 8 donerades till Halmstads kommun av Sparbanksstiftelsen Kronan, Apelstamska donationsfonden, Ludvig Danströms donationsfond och Halmstad 700 AB.


© Mikael Ericsson/BUS (2014)

Dagbok


Konstnär: Mikael Ericsson
Årtal: 2007
Material: Videoinstallation
Placering: Balkongräcket ovanför barnavdelningen på Stadsbiblioteket

Konstnären Mikael Ericsson har skapat videoverket Dagbok. Filmen projiceras på en stor vägg i Stadsbiblioteket och kan ses som en rörlig muralmålning.

Dagbok bygger på en idé om en avlägsen framtid. Arkeologer gräver fram en dagbok med texter och teckningar gjorda mellan åren 2008-2092. Den innehåller anteckningar av en bibliotekarie som beskriver hur verksamheten på biblioteket förändrats med tiden. Framtidens avancerade teknik, utvecklad under 2000-talet, kan inte tyda dagboken. Kvar finns bara teckningar som illustrerar denna frånvarande text. Mikael Ericsson kommer att komplettera Dagbok med tiden.

© Olav Christopher Jenssen/BUS (2014)

Another thinking bell


Konstnär: Olav Christopher Jenssen
Årtal: 2006
Material: Glas och stål
Placering: Ovanför Nissanscenen i Stadsbiblioteket

Olav Christopher Jenssen har skapat glasskulpturen Another thinking bell. Verket är inspirerat av processen kring Stadsbibliotekets uppkomst – en glasbyggnad med komplicerad konstruktion som svävar över ån Nissan. Skulpturen består av 600 handblåsta glasdelar, alla med individuell utformning, och hänger fritt från taket ovanför Nissanscenen. Den är 4,5 meter hög, 2,9 meter bred och väger 900 kg. Glaset kommer från Åfors Glasbruk i Småland och har sammanfogats med ädelstål. Another thinking bell tillkom i samarbete mellan Halmstads kommun och Statens konstråd.

Erik Höglund © BUS (2011)

Erik Höglund © BUS (2011)

Erik Höglunds glasfönster


Konstnär: Erik Höglund (1932-1998)
Årtal: 1959
Material: Glas och betong
Placering: Köpmansgatan, Halmstads centrum

I samband med invigningen av Halmstads nya gågata, Köpmansgatan, återinvigdes fyra av konstnären Erik Höglunds dekorativa glasfönster. Verken har för många år sedan varit placerade i Restaurang Norre Kavaljeren och har nu antagit ny form som två stoder om vardera två glas. På dagen kan konstverken te sig ganska anonyma men vid skymning då belysningen tänds träder glasets olika gestalter och färger fram likt lysande ädelstenar. Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna se fler av Erik Höglunds verk i centrala Halmstad.
 
Erik Höglund var en mångsidig konstnär som revolutionerade den svenska glaskonsten. Från mitten av 1950-talet till sin bortgång skapade han närmare 150 större verk för offentlig miljö. Till Halmstad kom han via konstnärskollegorna Walter Bengtsson och Edvin Öhrström.
 
Restaurang Norre Kavaljeren, en av Halmstads mest populära restauranger under 1960-  och 70-talet, drabbades 1983 av en häftig brand. I lokalen fanns ett flertal konstverk av både lokala och nationella konstnärer. De flesta verk räddades och placerades i Halmstads kommuns förråd, däribland Erik Höglunds glasfönster från 1959. I förrådet skulle de sedan bli stående fram till 2008 då de mer eller mindre av en slump återupptäcktes och därmed fick nytt liv som utsmyckning på Köpmansgatan.

© Annika Simonsson/BUS (2014)

Cyklisterna


Konstnär: Annika Simonsson
Årtal: 1999
Material: Plast
Placering: Viktoriagatan utanför HFABs kontor  (temporärt flyttade till Mjellby Konstmuseum)

Konstnären Annika Simonssons skulpturgrupp syns tydlig från Laholmsvägen i centrala Halmstad. Fyra klargula cyklister rusar fram i full fart. De påminner oss om cykelfabriken som REX en gång hade i Halmstad.

Cyklisterna skapades i samband med utställningen Drömmarnas Arkeologi, sommaren 1998. Verket uppskattades av många och Halmstads kommun köpte då in det. Titeln var från början Spillkråka eftersom en fågel satt på en av cyklarnas pakethållare. Fågeln finns tyvärr inte kvar idag, så verket kallas kort och gott: Cyklisterna!

Läs mer om offenlig konst i Halmstad - Nu och Då


"Nu och Då - Konst i Halmstad" gavs ut maj 2006 av kulturnämnden. Författare och fotograf är Mymmel Blomberg. "Nu och Då ger oss nya perspektiv på de offentliga konstverken i Halmstad. Med vackra foton och intressanta kommentarer om konstverken guidas vi runt bland internationella storheter som Pablo Picasso, Carl Milles och Olle Baertling, men naturligtvis också bland våra "egna" spännande och intressantana konstnärer. Boken gör också nedslag i Halmstads konsthistoria med fokus på Halmstadgruppen och Söndrumskolonin. "Nu och Då" säljs i bokhandlarna i Halmstad och finns till utlån på Stadsbiblioteket.

Sidansvarig:

Sidan uppdaterad: 2014-02-17

Dela med andra

Kontakt
Kulturförvaltningen
Konstenheten
Lovisa Nilsson
Intendent för offentlig konst
lovisa.nilsson@halmstad.se
0705-13 71 34, alt 035-13 71 76

Kontakta Halmstads kommun

Halmstads kommun
Box 153
301 05 Halmstad

Telefon:
035-13 70 00

Organisationsnr: 212000-1215

Följ Halmstads kommun