Kontakta oss
Dela

Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon Öppettider för besökare Besöksadress
035-13 70 00 Måndag-torsdag Rådhuset, Kyrkogatan 5
  Kl. 08.00 - 17.00  
Telefontider   Postadress
Måndag-torsdag Fredag 301 05 Halmstad
Kl. 07.00 - 17.00 Kl. 08.00 - 16.00  
    E-post
Fredag Se kartalänk till annan webbplats direkt@halmstad.se
Kl. 07.00 - 16.00    

0+0=8 på sin nya plats i Slottsparken. Foto: Patrik Leonardsson

Konstverk

Här presenteras ett axplock av Halmstads offentliga konst i centrum. Alla verken kan du nå till fots - ta gärna hjälp av vår konstkarta som du hittar på sidan för våra konstpromenader. Ladda ner kartan eller hämta ett exemplar på turistbyrån och upptäck en del av Halmstads rika konstliv. I menyn till vänster hittar du fler verk på olika platser i Halmstads kommun.

For information about public art in English - click here

Neptunus

Neptunus

Neptunus

Konstnär: Peter Mandl 1947-
Årtal: 1990
Material: Glas
Placering: Norre torg

Den fem meter höga skulpturen består av tusen glasskivor från den numera nedlagda glasfabriken Pilkington i Halmstad, vilka limmats ihop och förstärkts med polyester för att tåla väder och vind. Beroende på hur ljuset faller och hur du står i förhållande till verket skiftar skulpturens färg, som huvudsakligen går i grönt. Namnet kommer från havets, vattnets och fuktighetens gud i den romerska mytologin. I folkmun kan man höra verket kallas ”klädnypan” eller ”tvättklämman”, efter sin speciella form.

Se även Fyrvaktare av samma konstnär.


Zipper Park av Robert Hais

Zipper Park

Konstnär: Robert Hais (1978-...)
Årtal: 2015
Material: Betong, konstgräs
Placering: Sju platser i en cirkel runt centrum. Ladda ner karta som PDF.PDF

Zipper Park består av sju stycken installationer, placerade mellan grönområden i centrala Halmstad. De skapar en cirkel mellan Norre katts park, Linnéparken, Picassoparken och Gunillaparken.

Konstverken har formen av en dragkedja som öppnar trottoarerna i centrala Halmstad, och låter gräs tränga upp. Hais vill med hjälp av grönskan öka välbefinnandet och närheten till naturen för oss som rör oss i staden. Det är viktigt att påminnas om grönskan och naturen i vårt tillrättalagda samhälle.

Robert Hais har bland annat studerat vid London Institute, Chelsea College of Art, Bild och Rum, samt KKV i Göteborg. Idag bor och arbetar han från Halmstad.

 

91:an. Foto: Patrik Leonardsson

91:an Karlsson

Konstnär: Nils Egerbrandt 1926-2005
Årtal: 1993
Material: Brons
Placering: Storgatan

Rudolf Petersson skapade seriefiguren 91:an Karlsson när han själv gjorde sin rekryt på Hallands regemente I16 i Halmstad under åren 1916–1918. Numret 91 kommer från I16: man vänder helt enkelt 16 uppochner. Skulpturen är formgiven av Nils Egerbrandt som övertog serien 1960. Det diskuterades länge om seriefiguren skulle få placeras på Storgatan. Det fanns starka känslor både för och emot, men 91:an har nu stått i givakt på Storgatan sedan 1993.


 

Klaras fåtölj. Foto: Patrik Leonardsson

Klaras fåtölj

Konstnär: Kamil A Lukaszewicz 1947-
Årtal: 2013
Material: Betong
Placering: Storgatan 41

Konstverket är skapat till minne av författaren och kvinnokämpen Klara Johanson (1875–1948), av den halmstadbaserade konstnären Kamil A Lukaszewicz. Hon valde att göra en fåtölj istället för en traditionell byst för att hylla Klaras intellektuella gärning. Runt sekelskiftet 1900 avbildades ofta intellektuella i fåtöljer, som en symbol för tankar, funderingar och läsning. Fåtöljen som är gjord i betong, är uppvärmd, vilket skapar en känsla av att Klara nyss suttit i fåtöljen. En lyktstolpe bredvid har gjorts om till läslampa, med ett hemtrevligt rött sken. Konstverket är placerat utanför huset där Klara föddes, på Storgatan 41. Kamil A Lukaszewicz är utbildad i Gdansk och bosatt i Halmstad.

Fyrvaktare. Foto: Patrik Leonardsson

Fyrvaktare

Konstnär: Peter Mandl 1947-
Årtal: 1998
Material: Brons
Placering: Storgatan

Bronsskulpturen Fyrvaktare av Peter Mandl har ett abstrakt, kubistiskt formspråk, men titeln markerar att konstnären inspirerats av Halmstads närhet till havet.

Peter Mandl är skulptör, glaskonstnär och designer från Prag. I dag är han bosatt utanför Halmstad. Mandl är även konstnären bakom fontänskulpturen Neptunus på Norre torg.

Drottning Kristina

Drottning Kristina

Konstnär: Thomas Frisk 1941-
Årtal: 2000
Material: Stengods
Placering: Drottning Kristina-passagen

Halmstadbaserade konstnären Thomas Frisk fick uppdraget att skapa ett konstverk till Drottning Kristina passagen från fastighetsägarna i kvarteret. Verket växte fram genom att konstnären studerade historiska porträtt av drottningen. Den glaserade bysten i stengods hör ihop med sockeln den står på, konstnären skapade även den som del i beställningen. 

Drottning Kristina (1626–1689) besökte Halmstad i samband med en resa till Rom, dit hon så småningom flyttade efter att hon abdikerat och konverterat till katolicismen.

Erik Höglund © BUS (2011)

Erik Höglund © BUS (2011)

Erik Höglunds glasfönster

Konstnär: Erik Höglund (1932-1998)
Årtal: 1959 (2010/2013)
Material: Glas och betong
Placering: Köpmansgatan, Halmstads centrum

I samband med invigningen av Halmstads nya gågata, Köpmansgatan, återinvigdes fyra av konstnären Erik Höglunds dekorativa glasfönster. Verken har för många år sedan varit placerade i Restaurang Norre Kavaljeren och har nu antagit ny form som två stoder om vardera två glas. På dagen kan konstverken te sig ganska anonyma men vid skymning då belysningen tänds träder glasets olika gestalter och färger fram likt lysande ädelstenar. Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna se fler av Erik Höglunds verk i centrala Halmstad.
 
Erik Höglund var en mångsidig konstnär som revolutionerade den svenska glaskonsten. Från mitten av 1950-talet till sin bortgång skapade han närmare 150 större verk för offentlig miljö. Till Halmstad kom han via konstnärskollegorna Walter Bengtsson och Edvin Öhrström.
 
Restaurang Norre Kavaljeren, en av Halmstads mest populära restauranger under 1960-  och 70-talet, drabbades 1983 av en häftig brand. I lokalen fanns ett flertal konstverk av både lokala och nationella konstnärer. De flesta verk räddades och placerades i Halmstads kommuns förråd, däribland Erik Höglunds glasfönster från 1959. I förrådet skulle de sedan bli stående fram till 2008 då de mer eller mindre av en slump återupptäcktes och därmed fick nytt liv som utsmyckning på Köpmansgatan.

2010 placerades två stoder ut på Köpmansgatan, och 2013 ytterligare två på Klammerdammsgatan.

Hertig Knut

Hertig Knut

Konstnär: Walter Bengtsson 1927-1998
Årtal: 1985
Material: Koppar
Placering: Korsningen Köpmansgatan/Klammerdammsgatan

Skulpturen föreställande Hertig Knut kräver att man lyfter blicken från gatulivet och tittar upp ovanför butiksvåningen på Köpmansgatan. Skulpturen är utförd i koppar som konstnären förnicklat, patinerat och emaljerat för att få fram olika färger.

Hertig Knut Porse var hertig av Halland på 1300-talet och anses vara den som gett staden Halmstad sitt namn. Under medeltiden tillhörde Halland ömsom det svenska och ömsom det danska riket, därför har hertigen båda ländernas färger på sin mantel. På pelaren under konstverket kan man läsa en historia om hertigen och Halmstad. 

Se även Laxen går upp av samma konstnär.

Non Violence

Non Violence

Non Violence

Konstnär: Carl Fredrik Reuterswärd 1934-
Årtal: 2014
Material: Brons
Placering: Korsningen Brogatan/ Hantverksgatan

I samband med att Brogatan i centrala Halmstad byggdes om fick staden ett nytt konstverk i gåva av en privatperson. Skulpturen, i form av en knuten revolver i brons, är skapad av Carl Fredrik Reuterswärd. Konstnären skapade ursprungligen verket Non violence som en kommentar till mordet på John Lennon men med tiden har den kommit att bli en internationellt känd fredssymbol som numera kan ses på en rad platser, både i Sverige och runt om i världen. Mest känd är troligen den som finns utanför FN-byggnaden i New York.

Reuterswärd är en mångsidig konstnär som på ett humoristiskt sätt lyckas avväpna våldets makt genom att slå knut på revolvern. 


Kungamötet

Kungamötet

Konstnär: Edvin Öhrström 1906-1994
Årtal: 1952
Material: Granit
Placering: Stora torg

Kungamötet skildrar mötet mellan den danske kungen Christian IV och den svenske kungen Gustav II Adolf i Halmstad 1619. Händelsen inträffade i samband med att den sista lösen på Älvsborgs fästning skulle betalas och kombinerades med en fest i sann 1600-talsanda. Båda kungarna var kända som festprissar och det sägs att de fick bäras i säng efter gästabudet. Runt stenen skildras det festande folket och livet i Halmstad. 

Edvin Öhrström växte upp i Halmstad och har gjort många offentliga konstverk, den mest kända är glasobelisken Kristall-Vertikalaccent på Sergels torg i Stockholm.

Tegelreliefer

Tegelreliefer på Rådhusets fasad

Konstnär: Bernard Andersson, 1898-1983
Årtal: 1937
Material: Tegel
Placering: Rådhuset, Stora torg

På Rådhusets fasad kan den uppmärksamma hitta ett trettiotal tegelreliefer som skildrar livet i Halmstad. Det är gamla halländska seder, tegelslagning, laxfiske, men också mer moderna skildringar av folklivet med sport och bilar som vid tiden för Rådhusets invigning var av senaste modell. 

Det var den halmstadfödda skulptören Bernard Andersson som fick uppdraget att skapa tegelrelieferna av Rådhusets arkitekter Yngve Ahlbom och Nils Sterner. Konsten hade en stor betydelse för byggnaden när den planerades och så småningom invigdes 1939. I Rådhuset kan man bland annat se fasta konstverk av Halmstadgruppen.Råmärke vid Halmstads slott. Foto: Patrik Leonardsson

Råmärke

Konstnär: Carl Magnus, 1943-
Årtal: 1993
Material: Röd Granit
Placering: Framför Halmstads slott

I början av 90-talet beställde Halmstads kommun ett verk av den halmstadfödda konstnären Carl Magnus. Konstnären fick själv bestämma placeringen för sitt verk och valde därför att placera det framför Halmstads slott, väl synlig för förbipasserande på Slottsgatan och Slottsbron.

Verket består av nio sammanfogade stenskivor i röd granit där Carl Magnus har valt att arbeta med två olika sidor. Den ena är slät och spegelblank medan den andra är grov och ojämn. Det gör att intrycket av skulpturen växlar beroende på var du står. Skulpturen är ca 1 meter hög och väger fem ton.

© Fredrik Wretman/BUS (2014)

0 + 0 = 8

Konstnär: Fredrik Wretman 1953-
Årtal: 2007
Material: Glasfiber
Placering: Slottsparken

Vattenskulpturen 0+0=8 var ursprungligen placerad i Nissan, precis nedanför Stadsbiblioteket. Efter några hårda vintrar visade det sig att konstruktionen inte tålde strömmande vatten och lossnande is, därför fick den 2013 en ny placering i Slottsdammen.

Även här kommer konstverket till sin rätt, den stora nollan speglar sig i vattenytan och bildar en åtta, symbolen för evigheten. Eftersom skulpturen är belyst så är den synlig dygnet runt, och lyser upp en del av staden som tidigare varit mörk och anonym.

Skulpturen donerades till Halmstads kommun när Halmstad 2007 firade 700 år som stad, och vann över två andra förslag i en omröstning bland halmstadborna. Den symboliserar Halmstads inträde i sitt åttonde århundrade. 

0 + 0 = 8 donerades till Halmstads kommun av Sparbanksstiftelsen Kronan, Apelstamska donationsfonden, Ludvig Danströms donationsfond och Halmstad 700 AB.

Himmelsbåt vid Gamletullsbron. Foto: Patrik Leonardsson

Himmelsbåt

Konstnär: Torgny Larsson, 1957-
Årtal: 1999/2000
Material: Stål och neon
Placering: Filtparken, vid Nissan

Himmelsbåt är skapad av konstnären Torgny Larsson och invigdes vid millennieskiftet. Skulpturen har hämtat sin form ur sinnebilden av en eka, vars kropp reser sig vertikalt mot himlen. När skymningen faller lyser verket av blått neonljus som bildar en skarp kontrast mot kvällens mörker. Torgny Larsson är utbildad skulptör vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan, och arbetar ofta med neon och belysning i sina skulpturer.

Pi. Foto: Patrik Ljungman HFAB

Pi

Konstnär: Carolina Falkholt, 1977-
Årtal: 2013
Material: Fasadmålning
Placering: Mitt emot Halmstads Konsthall/Stadsbiblioteket, Axel Olsons gata

Konstverket Pi växte fram på en fasad mitt emot stadsbiblioteket under ett par dagar hösten 2013. I samband med att konstnären Carolina Falkholt deltog i en utställning på Halmstads Konsthall, och i den konstnärliga gestaltningen på nybyggda Söndrumsskolan, bjöds hon in för att göra ett nytt offentligt konstverk. Gesten som handen signalerar kan läsas som en välsignelsegest, en talargest eller en handuppräckning, men konstnären har hämtat den från teckenspråket där Pi är ett förstärkningstecken, som i ”jag gillar verkligen graffiti”.

Carolina Falkholt är en av Sveriges mest etablerade graffitikonstnärer, hon har haft flera separatutställningar och finns representerad i museisamlingar. 

© Annika Simonsson/BUS (2014)

Cyklisterna

Konstnär: Annika Simonsson 1969-
Årtal: 1998
Material: Plast
Placering: Viktoriagatan utanför HFABs kontor  

Skulpturgruppen med fyra klargula cyklister rusar fram, väl synliga från en av Halmstads genomfartsleder: Viktoriagatan. De talar till både cyklister och bilister som i rusningstrafik försöker ta sig genom stan, och påminner samtidigt om den cykelfabrik som en gång fanns i Halmstad. Titeln var ursprungligen Spillkråka, eftersom det satt en fågel på en av pakethållarna. Sen den försvann har verket bara kallats för Cyklisterna. Under en period då platsen byggdes om placerades cyklisterna vid Mjellby Konstmuseum, och har efter genomgång och reparation åter placerats under 2014. 

Annika Simonsson är född i Halmstad och numera bosatt i Norge.   

© Carl Milles/BUS (2014)

Europa och tjuren

Konstnär: Carl Milles 1875-1955
Årtal: 1926
Material: Brons och granit
Placering: Stora torg

I början av 1900-talet ansågs Stora torg i Halmstad som alldeles för stort och ödsligt, därför efterlystes förslag på utsmyckning. Två decennier och två tävlingar senare fanns det fortfarande inte något bra förslag. 1920 kontaktades istället Carl Milles, en av dåtidens största skulptörer. Resultatet blev skulpturgruppen Europa och tjuren, en mytologisk berättelse om guden Zeus som förvandlar sig till tjur för att röva bort den sköna prinssessan Europa.

Skulpturgruppen kom på plats i november 1926. I samband med utplaceringen lämnade Milles in en mycket detaljerad plan på hur pilar, näckrosor och fiskar skulle planteras ut och skötas. Detta för att grönskan skulle lyfta skulpturgruppens uttryck. Dock följdes inte anvisningarna utan Halmstad stad lät i stället grönskan växa vilt, kanske på grund av halmstadbornas klagan över att se skulpturens nakna kroppar.

Efter byggnationen av parkeringsgaraget under 1960-talet försvann all grönska runt Europa & tjuren.

Carl Milles nyklassicistiska skulpturer finns att se i många svenska städer, och just denna skulptur kan man även se på Cranbrook Academy of Art i Michigan, där Milles undervisade under många år.

Europa och tjuren har nyligen genomgått en omfattande restaurering där både vattensystemet och skulpturgruppen setts över och rengjorts från smuts och kalkavlagringar.

Cubes

Cubes

Cubes

Konstnär: Diagram
År: 2009 Material: Betong
Placering: I parken utanför Örjanshallen

Verket Cubes av konstnärsduon Diagram består av sex röda betongkuber. Diagram har iscensatt ett stiliserat meteoritnedslag. De röda kuberna har slagit ner i gräsmattan och orsakat långa upprivna spår.
I samband med nybygget av Örjanshallen beslutade Halmstad kommun att köpa in verket då kommunen arbetar efter 0,5%-regeln. Regeln innebär att vid varje kommunal ny- och ombyggnation avsätts 0,5% av den totala budgeten till konstnärlig gestaltning med visionen att alla ska få uppleva Halmstad som konststad.
Konstnärsduon Diagram består av Stockholmskonstnärerna Lars Lengquist och Anders Granberg båda födda 1973.

Kunskapsfabriken

Kunskapsfabriken

Kunskapsfabriken

Konstnär: Mette Björnberg och
Richard Johansson
År: 2009
Material: Granit, brons och tegel
Placering: Utanför entrén till Brunnsåkerskolan

2009 skapade konstnärsparet Mette Björnberg och Richard Johansson verket Kunskapsfabriken till Brunnsåkerskolan. Brunnsåkerskolans önskan var ett konstverk som skulle fungera som en samlingsplats för elever och lärare utanför entrén till skolan. Kunskapsfabriken blev en symbolisk gestaltning av skolan som plats för produktion av kunskap.

Den tre meter höga skorstenen refererar till skolans verksamhet. Sittfundamentet, klätt med granit, är uppvärmt med en värmeslinga vilket ska främja möten och samtal. Bronsmolnet vittnar om en inre aktivitet, då idéer och tankar väller ut ur byggnaden. Ugglans placering på molnet gör det omöjliga möjligt. Skorstenen består av skånskt handslaget tegel.

Läs mer om offenlig konst i Halmstad - Nu och Då


"Nu och Då - Konst i Halmstad" gavs ut maj 2006 av kulturnämnden. Författare och fotograf är Mymmel Blomberg. "Nu och Då ger oss nya perspektiv på de offentliga konstverken i Halmstad. Med vackra foton och intressanta kommentarer om konstverken guidas vi runt bland internationella storheter som Pablo Picasso, Carl Milles och Olle Baertling, men naturligtvis också bland våra "egna" spännande och intressantana konstnärer. Boken gör också nedslag i Halmstads konsthistoria med fokus på Halmstadgruppen och Söndrumskolonin. "Nu och Då" säljs i bokhandlarna i Halmstad och finns till utlån på Stadsbiblioteket.

Kontakt

Telefon: 035-13 94 44
E-post: halmstadskonsthall@halmstad.se

Besöksadress

I Stadsbiblioteket
Axel Olsons gata 1

For information about public art in English click on the flag.


Kontakta Halmstads kommun

Halmstads kommun
Box 153
301 05 Halmstad

Telefon:
035-13 70 00

Organisationsnr: 212000-1215

Följ Halmstads kommun