En utskrift från www.halmstad.se
Gamletullsbron under Halmstads ljusfest dec 2013

Gamletullsbron under Halmstads ljusfest, dec 2013. Foto: Patrik Leonardsson

Konst i Halmstad

I Halmstad finns det massor av konst! Här finns både ett regionalt och ett kommunalt konstmuseum med stora samlingar och tillfälliga utställningar samt en mindre konsthall med fokus på samtida konst. Dessutom finns här flera aktiva gallerier och andra utställningsaktörer som exempelvis Sveriges största konsthotell och Sveriges enda ljud – och klimatkonstlaboratorium.

Halmstad är också en levande konststad i den bemärkelsen att här bor och verkar många konstnärer. Ett bra sätt att få en överblick är att besöka vårsalongen på Hallands Konstmuseum eller Konstrundan i Halland på Mjellby Konstmuseum. Det finns även flera alternativa scener som Salon de Refusé och Viltsnok.

Med kända verk av Picasso och Milles i centrum, har Halmstad en av Sveriges finaste samlingar med konst i det offentliga rummet. Men här finns även samtida konstverk av exempelvis Lena Cronqvist och Carolina Falkholt. Med hjälp av kartor som du kan ladda ner här eller hämta på turistbyrån kan du upptäcka konsten på egen hand. Håll också utkik efter våra populära konstpromenader med olika teman! 

För barn finns speciella kartor samt en barnbok om den offentliga konsten i Halmstad. Boken finns att köpa i bokhandeln, på konstinstitutionerna och går att låna på biblioteken.

Halmstads Kommun har en stor samling ”vardagskonst” som hänger i väntrum, korridorer, på förskolor och på äldreboenden. Många av dessa konstverk har kommit till genom våra s.k. 0,5%:are. Samlingen kan man också få en glimt av genom att besöka Rådhusets entré där ett nytt konstverk presenteras varje månad i Månadens Konstverk.

Förutom att förvalta och utveckla den offentliga konsten och samlingen så driver konstenheten, kulturförvaltningen även Mjellby Konstmuseum - Halmstadgruppens museum och Halmstads Konsthall. På Mjellby Konstmuseum visas, förutom Halmstadgruppen, utställningar med modernismen i fokus. På konsthallen är blicken riktad på samtiden. I Halmstad finns även Hallands Konstmuseum med en stor samling regional konst och en tillfällig utställningsverksamhet.

Vill Du hålla Dig uppdaterad vad som händer med konsten i Halmstad? Gilla oss på facebook och/eller följ vår blogg www.konstihalmstad.wordpress.comlänk till annan webbplats

Visste Du?

..att Halmstad har ett politiskt konstmål? Det innebär att kommunfullmäktige har tagit ett beslut att konsten är viktig för Halmstad.”Halmstad ska utvecklas till att bli ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet”.

…att genom åren har många konstnärer levt och verkat i Halmstad. Halmstadgruppen, som bildades 1929, är några av de mest kända. Det finns flera offentliga verk av Halmstadgruppen i Halmstad, bl. a på Halmstads Teater och Rådhuset. Halmstadgruppen har även ett eget museum på Mjellby Konstmuseum och finns representerade på Hallands Konstmuseum.  Sven X:et Eriksson, Knut Gruve, Felix Hatz, Carl Fredrik Reuterswärd m.fl. ingick under några år på 40-talet i "Söndrumskolonin". Andra konstnärer som har anknytning till Halmstad är Olle Baertling, Edvin Öhrström och Hardy Strid.

...att det finns många fina konstverk på Halmstads Arena?  Och fler ska det bli. I februari inviger vi två nya verk av Pontus Christian Andersson som också kommer synas på Halmstads Konsthall. 


Kontakt

Tele: 035 - 13 71 95 (kl. 12.00 - 17.00)
E-post: mjellby.konstmuseum@halmstad.se

Sidansvarig:Johanna Wisjö
Sidan uppdaterad: 2015-12-21

http://www.halmstad.se/upplevagora/konstochmuseer.240.html