En utskrift från www.halmstad.se

Visa Konst i Halmstad sommaren 2014 på en större karta

Vi har samlat ställen som visar konst i Halmstad sommaren 2014.

Konst och museer

Halmstad är en levande konststad. Här finner du ett stort utbud med allt från lokal till internationell konst. Staden är rikt utsmyckad med offentlig konst som du kan uppleva på egen hand. Se t.ex. månadens konstverk i Rådhusets entré. Dessutom satsar kommunen mycket på utställningar och pedagogik. Mjellby Konstmuseum - Halmstadgruppens museumlänk till annan webbplats och Halmstads Konsthall utgör tillsammans en bas för kommunens konstverksamhet. I Halmstad finns även Hallands Konstmuseumlänk till annan webbplats.

Konstprogram hösten 2014

Halmstad har ett konstmål

Ett av de konkretiserade målen inom Halmstads kommuns vision att Halmstad ska bli en upplevelsestad, är att Halmstad ska utvecklas till att bli ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet. För att nå målet har Kulturförvaltningen tagit fram en konststrategi, ett vägledande dokument.

Dessa aktiviteter ska prioriteras i det framtida arbetet (beslutat i Kulturnämnden).

  • Förankra konsten i det lokala samhället
  • Etablera Halmstad som en del i regionens konstverksamhet
  • Stärka det lokala konstlivet
  • Profilera de tre konstscenerna i Halmstads Kommun (Mjellby Konstmuseum, Halmstads Konsthall, Hallands Konstmuseum)
  • Få kommunens verksamheter att samverka mot målet
  • Utveckla Halmstads medverkan i nationella och internationella nätverk inom konstområdet

Ladda ner konststrategin i sin helhet.PDF

Kända halmstadkonstnärer

Genom åren har ett flertal konstnärer levt och verkat i Halmstad. Halmstadgruppen, som bildades 1929, höll samman i 50 år. I deras vänkrets fanns ett flertal konstnärer som var sommarboende i Halmstad.

Sven X:et Eriksson, Knut Gruve, Felix Hatz m.fl. bildade under några år på 40-talet "Söndrumskolonin". Andra konstnärer som har anknytning till Halmstad är Olle Baertlinglänk till annan webbplats och Edvin Öhrström. Även idag finns många verksamma konstnärer i Halmstad, En del av konstnärerna kan du läsa mer om på Konst i Hallands webbsida.länk till annan webbplats

Sidansvarig:Johanna Wisjö
Sidan uppdaterad: 2014-09-25

http://www.halmstad.se/upplevagora/konstochmuseer.240.html