En utskrift från www.halmstad.se

Söktips

Här finns information om grundläggande sökbegrepp och beskrivningar som kan ge mer effektiva sökresultat.

Komma igång med sökning


Om du vill söka efter ett dokument skriver du bara in några beskrivande ord i sökrutan och trycker på Retur eller klickar på sökknappen. En resultatsida visas med en lista över de dokument och webbsidor som är relaterade till dina sökord. De mest relevanta sökresultaten visas högst upp på sidan. Som standard visas bara sidor där alla dina sökord ingår. Om du vill utöka eller begränsa sökningen kan du inkludera färre eller fler sökord. Du behöver inte skriva "och" mellan termerna.

Stora bokstäver


Sökningar i sökverktyget är inte skiftlägeskänsliga. Alla tecken räknas som små bokstäver, oavsett hur du skriver dem. Söktermerna "george washington", "George Washington" och "George washington" ger t.ex. samma sökresultat.

Vanliga ord


Sökverktyget ignorerar allmänna ord och tecken som t.ex. "var" och "hur" samt vissa enstaka siffror och bokstäver, eftersom de har en tendens att göra sökningen långsammare utan att ge bättre resultat. Sökverktyget anger i sökresultaten om ett allmänt ord har uteslutits.
Om ett vanligt ord är viktigt för att få rätt resultat kan du inkludera det genom att lägga till ett plustecken ("+") framför det. Du måste ange ett blanksteg före (men inte efter) tecknet "+".

Datumsortering


Som standard sorteras sökresultat efter relevans med de mest relevanta resultaten högst upp på sidan. Om du i stället vill sortera dokumenten efter datum klickar du på länken Sortera efter datum. De nyaste dokumenten visas högst upp på sidan och filernas datum anges i resultaten. Resultat som inte innehåller datum visas sist, sorterade efter relevans.

Utöka sökningen


Du kan utöka din sökning med hjälp av operatorn OR. Om du vill visa sidor som inkluderar antingen ordet A eller ordet B använder du OR (med stora bokstäver) mellan termerna.

Uteslutning av ord


Om ditt sökord har flera betydelser kan du fokusera sökningen genom att lägga till ett minustecken ("-") framför ord som relaterar till en betydelse som du vill undvika. Var noga med att det finns ett mellanslag före minustecknet. Du kan sammanlänka en lista av ord som du vill utesluta.

Frassökningar


Det kan vara användbart med frassökningar när du söker efter ett berömt talesätt eller specifika egennamn. Du kan söka efter exakta fraser eller namn genom att göra så här:
  •   Genom att omge frasen med citattecken. Sökverktyget visar endast dokument som innehåller den exakta fras som du har angett.
  •   Genom att använda fraslänkare, t.ex. bindestreck, snedstreck, punkter, likhetstecken eller apostrofer, mellan varje ord i din sökfråga.
Fraslänkare och citattecken används båda för att binda samman dina sökord till en enhet.
Sidansvarig:
Sidan uppdaterad: 2010-03-18

http://www.halmstad.se/omwebbplatsen/sokpawebbplatsen/soktips.3425.html