Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

TelefonÖppettider för besökareBesöksadress
035-13 70 00Måndag-torsdagRådhuset, Kyrkogatan 5
 Kl. 08.00 - 17.00 
TelefontiderFredagPostadress
Måndag-torsdagKl. 08.00 - 16.00301 05 Halmstad
Kl. 07.00 - 17.00  
Fredag E-post
Kl. 07.00 - 16.00Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Rakel för trygghet och samverkan

Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem som byggs ut i Sverige för att bidra till ett tryggare samhälle. Systemet är utvecklat för behoven hos skydds- och säkerhetsmyndigheterna och har flera viktiga funktioner för ett effektivt arbete.

Rakel ersätter det analoga system som används idag och är i praktiken omöjligt att avlyssna för utomstående. Rakel är byggt för att klara kommunikationen även vid situationer när andra system blir överbelastade eller inte fungerar.

Genom att använda Rakel, som ett system, i det vardagliga arbetet stärks förmågan att hantera större kriser. I förlängningen bidrar det till alla medborgares trygghet och säkerhet

Länsstyrelsen leder projektgrupp


Länsstyrelsen leder en projektgrupp, för samverkan i Rakel, som består av Polismyndigheten i Hallandlänk till annan webbplats, Ringhals kärnkraftverklänk till annan webbplats, Landstinget Hallandlänk till annan webbplats samt SOS-alarmlänk till annan webbplats. Syftet med denna grupp är att stärka samverkan och att gemensamt utveckla organisationernas metoder och arbetssätt såväl i vardagen som vid en särskild händelse.

Rakel ger också möjlighet att kommunicera med andra kommunala förvaltningar. I Halmstad pågår projekt där 5 förvaltningar testar Rakel i sin verksamhet. Testverksamheten sker under 2010 varefter en utvärdering kommer att ske.

Räddningstjänsten satsar på Rakel


Räddningscheferna i Hallands län har beslutat att satsa på Rakel.  Räddningstjänsten i Halmstad har monterat Rakelutrustning i samtliga fordon och i ledningscentralen.
Systemet används i verksamheten men inte fullt ut då SOS-alarmlänk till annan webbplats inte är helt färdiga med sin utrustning.

Första kvartalet 2010 beräknas detta system vara klart vilket innebär att vi då successivt kommer att gå över till att enbart använda Rakel