Kontakta oss
Dela

Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon Öppettider för besökare Besöksadress
035-13 70 00 Måndag-torsdag Rådhuset, Kyrkogatan 5
  Kl. 08.00 - 17.00  
Telefontider   Postadress
Måndag-torsdag Fredag 301 05 Halmstad
Kl. 07.00 - 19.00 Kl. 08.00 - 16.00  
    E-post
Fredag Se kartalänk till annan webbplats direkt@halmstad.se
Kl. 07.00 - 16.00    

Livsmedel

Ska du öppna ett kafé, ta över en livsmedelsbutik eller starta någon annan livsmedelsverksamhet? Här finns bland annat information till dig som är eller planerar att bli företagare i livsmedelsbranschen.

Starta nytt

I stort sett all livsmedelshantering utanför det egna hemmet ska registreras eller godkännas innan den startar. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. Vänd dig till miljö- och hälsoskyddskontoret för att registrera din verksamhet eller ansöka om godkännande.

Redan etablerad

Det är mycket att tänka på för dig som är livsmedelsföretagare. Bland annat har du ansvaret för att livsmedlen du säljer är säkra och rätt märkta. På sidorna till vänster finns information om egenkontroll, lagstiftning och regler, avgifter och vad som gäller vid tillfälliga arrangemang.

Nya regler om märkning

Den 13 december 2014 började den så kallade informationsförordningen att gälla. Det innebär att alla livsmedel ska märkas enligt samma lagstiftning i hela EU.

Läs mer under Märkning och informationöppnas i nytt fönster.

Klara kontrollen - få en smiley 

Sedan 2013 har miljö- och hälsoskyddsnämnden delat ut smiley till restauranger, kaféer och butiker som klarat livsmedelskontrollerna på ett mycket bra sätt. Företag med extra god livsmedelshygien får en smiley-dekal som kan sättas upp och visas för kunderna.

Läs vad smiley innebär och se en karta över smiley-certifierade matställen.

Misstänker du matförgiftning?

Har du som konsument blivit sjuk av mat som du köpt i en butik eller blivit serverad på restaurang? Läs mer under fliken Matförgiftning, där du också kan göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret.


Kontakta Halmstads kommun

Halmstads kommun
Box 153
301 05 Halmstad

Telefon:
035-13 70 00

Organisationsnr: 212000-1215

Följ Halmstads kommun