Kontakta oss
Dela

Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon Öppettider för besökare Besöksadress
035-13 70 00 Måndag-torsdag Rådhuset, Kyrkogatan 5
  Kl. 08.00 - 17.00  
Telefontider   Postadress
Måndag-torsdag Fredag 301 05 Halmstad
Kl. 07.00 - 17.00 Kl. 08.00 - 16.00  
    E-post
Fredag Se kartalänk till annan webbplats direkt@halmstad.se
Kl. 07.00 - 16.00    

Dricksvatten från egen brunn

De flesta människor i Sverige har kommunalt dricksvatten, men omkring 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från enskilda brunnar.

Om du har kommunalt vatten kontrollerar kommunen kvaliteten på vattnet. Har du egen brunn ansvarar du själv för kontroll av ditt dricksvatten. Om det är problem med brunnen är det också du som måste åtgärda problemen.

Miljöförvaltningen utför inte någon provtagning eller några analyser av vatten från enskilda brunnar.

Provtagning av vatten

Många brunnsägare tar bara prov på sitt vatten om det ändrar färg eller börjar smaka och lukta konstigt. Det lömska är att det kan vara problem med vattnet utan att man märker det. Därför är det bra om du kontrollerar vattenkvaliteten regelbundet, minst vart tredje år.

Har du småbarn i familjen är det extra viktigt, eftersom barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, såsom fluorid, koppar och nitrit.

Hur gör jag en vattenanalys?

För provtagning av ditt vatten vänder du dig till ett ackrediterat laboratorium, t ex ALcontrol AB, tel. 013-25 49 00, www.alcontrol.se  eller Eurofins, tel. 010-490 81 70 , www.eurofins.se

Av laboratoriet får du särskilda provflaskor samt instruktioner om hur du går tillväga när du tar ditt vattenprov. Laboratorierna kan också ge råd om dricksvatten och svara på frågor om provtagningsresultatet.

Vad ska jag göra om vattnet inte är bra?

Om provsvaret visar att ditt dricksvatten inte är tjänligt bör du ta hjälp av någon fackkunnig för att ta reda på orsaken och för att åtgärda brunnen. 

Du kan läsa mer om att testa dricksvatten och åtgärda enskilda brunnar på
www.livsmedelsverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Där finns även handboken "Dricksvatten från enskilda brunnar och mindre vattenanläggningar" med bra information till dig som har en  egen brunn.

Kontakta Halmstads kommun

Halmstads kommun
Box 153
301 05 Halmstad

Telefon:
035-13 70 00

Organisationsnr: 212000-1215

Följ Halmstads kommun