En utskrift från www.halmstad.se

Fordons- och transportprogrammet

Vill du arbeta med tekniken i fordon eller hantering av transporter? På Kattegattgymnasiets Fordons- och transportprogram får du arbeta med teknisk utrustning som ständigt blir mer komplex, specialiserad och anpassad till det specifika fordonet. Du lär dig diagnostisera, reparera, serva och hantera fordon av olika slag. Du har också möjlighet att välja inriktning som innebär att hantera tranporter.


Praktiskt arbete med skarpa kundprojekt

Här kommer du att få jobba en hel del praktiskt med faktiska kunduppdrag.
En annan praktisk del av utbildningen är så kallat  arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute hos företag i branschen. Detta kan till viss del genomföras utomlands. Här kan du läsa en rapport från en praktikperiod på Scania (filen är ganska stor, så den tar ett stund att ladda upp). Delen gymnasiegemensamma ämnen har minskat till förmån för yrkesämnena. Teoretiska och praktiska ämnen samverkar för att passa elevernas intresse och framtida yrke.

Metallbågsvetsning

Bild: Ida Johansson


Inför årskurs 2 väljer du en av följande inriktningar:

Elever på Lastbil och mobila maskiner

Lastbil och mobila maskiner
Du studerar till exempel maskin- och lastbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva tunga fordon och mobila maskiner. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg. Vi arbetar mycket i projektform, med flera ämnen samtidigt.
Efter gymnasiet kan du arbeta som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Personbil
Du studerar personbilsteknik, och lär dig diagnostisera, reparera och serva lätta fordon. Undervisningen genomförs i en verkstad, med tillgång till fordon, verktyg, svetsar, däckmaskiner, billiftar, diagnosdatorer och andra nödvändiga verktyg.
Efter gymnasiet kan du arbeta som personbilsmekaniker.

Transport
Du studerar t.ex. transportteknik och får kunskap inom trafikkunskap, transport-system och logistik. Efter godkänd gymnasieexamen kan du arbeta som yrkesförare.

Godshantering
Väljer du godshantering får du kunskaper inom system för godshantering och logistik. Inriktningen kan leda till arbete som lager- eller terminalarbetare.


Vad händer efter gymnasiet?

Efter gymnasieexamen på Fordons- och transportprogrammet kan du arbeta som t.ex. personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker för mobila maskiner (efter lastbils-mekaniker) eller yrkesförare för lastbil, buss och taxi. Utbildningen ger även behörighet till yrkeshögskola. Genom aktiva val kan du även få behörighet till högskolan.


Kattegattgymnasiet

Rektor, Fordons- och transportprogrammet:
Tommy Persson
tommy.persson@halmstad.se
070-249 37 38

Besöksadress:  Skepparegatan 36, Halmstad

Sidansvarig: Jessica Geijer
Sidan uppdaterad: 2015-06-04

http://www.halmstad.se/forskolaskola/gymnasieskola/kattegattgymnasiet/utbildningarvaraprogram/fordonsochtransportprogrammet.4772.html