• Halmstads webbplatser

Säkerhet för förtroendevald

Det blir allt vanligare att förtroendevalda utsätts för hot och trakasserier av olika slag. Här får du råd om hur du kan skydda dig.

Personsäkerhet

Du som är förtroendevald har en ytterst viktig roll i den representativa demokratin som företrädare för medborgarna. Förekomsten av våld och hot mot förtroendevalda i stat, kommun och region utgör därför ett allvarligt hot mot demokratin. Hot, våld och även kränkande särbehandling är oacceptabla i alla sammanhang och ska motarbetas med ett systematiskt och förebyggande arbete.

Handbok ger konkreta råd

De senaste tio åren har underrättelsehotet mot Sverige breddats och fördjupats och hotbilden blivit mer komplex. Det påverkar även politiskt aktiva. Det finns numera risk för att bli avlyssnad, kartlagd och utsatt för påverkansoperationer.

Att skydda Sveriges hemligheter och säkra demokratin är Säkerhetspolisens uppgift. Det innebär bland annat att skydda det demokratiska systemet. Säkerhetspolisens nya handbok "Personlig säkerhet Länk till annan webbplats." riktar sig till den centrala statsledningen men är även användbar för andra utsatta yrkesgrupper.

I handboken får du konkreta råd bland annat om vad du som politiker ska tänka på när du genomför offentliga möten, jobbar hemifrån, reser utomlands, eller kommunicerar i sociala medier. Du får även exempel på hur du som politiker kan utsättas för kartläggning i offentliga och privata sammanhang, och på vad du ska tänka på i samband med det.

Vid hot eller våld mot en förtroendevald i Halmstads kommun ska:

  1. polis omedelbart kontaktas för vidare handläggning och åtgärd
  2. partiets kontaktperson kontaktas för information och övervägning av stöd
  3. kommunens säkerhetschef eller annan medarbetare på säkerhets- och trygghetsenheten vid kommunledningsförvaltningen kontaktas för information och övervägande av stöd.

I dokumentet nedan kan du läsa om definitionen av hot, ansvarsfördelningen mellan polis, parti och kommun samt om konkreta råd för att förebygga och hantera hot och våld.

Sociala medier – tänk efter en extra gång

Vid publicering på sociala medier ska du alltid vara försiktig och tänka efter en extra gång om vilka länkar du klickar på, vilken vänförfrågan du tackar ja till och vad du berättar om dig själv.

Tänk på:

  • Ha starka och unika lösenord.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon annan.
  • Klicka inte på länkar och bilagor från osäkra avsändare.
  • Tacka inte ja till okända personers vänförfrågningar utan att ha gjort en noggrann kontroll av personen ifråga.

Fysisk säkerhet

Utrymning – ta reda på vilka rutiner som gäller

Behov av att utrymma en fastighet kan uppstå vid till exempel brand, bombhot och olika typer av läckage. Det är alltid viktigt att se över vilka rutiner som finns där du befinner dig till vardags. Olika verksamheter har olika rutiner och för att snabbt kunna ta dig ut vid behov behöver du känna till utrymningsvägar och uppsamlingsplats.

Tillträde till lokaler

Kommunen bedriver en mängd olika verksamhet med olika behov av skydd. Vad som gäller för att få tillträde eller ta emot besökare i en fastighet regleras i respektive verksamhets rutiner.

Informationssäkerhet

Information är en viktig resurs för Halmstads kommun och är av stor betydelse för alla våra verksamheter. Varje dag hanteras stora mängder information som handlar om allt vi gör. Den gäller till exempel förskolor, grundskolor, gymnasier, socialtjänst, hemvård, stadsplanering, bygglov med mera. Information kan förekomma i olika former; den kan vara muntlig, skriftlig eller finnas i it-system.

Halmstads kommun ska efterleva de lagar och regler som gäller för informationssäkerhet. Kommunen ska också uppfylla och motsvara privatpersoners, företags och andra parters förväntningar på och behov av att kommunen hanterar information på ett säkert sätt.

Säkert beteende – var varsam med information

Oavsett om du hanterar information digitalt, muntligt eller i pappersform, är din egen informationssäkerhet beroende av ditt beteende. Ett första steg mot ett säkrare beteende är att du skaffar dig kunskap om risker och om informationens värde.

Ett säkert beteende kan vara att aldrig lämna ut koder eller lösenord, att inte lämna ut personliga uppgifter utan att vara säker på mottagarens avsikt, att låsa datorn när du lämnar din arbetsplats eller att tänka på vad du pratar om i mobiltelefonen när du åker kollektivtrafik. Särskilt försiktig behöver du vara vid hanteringen av konfidentiell information, exempelvis sekretessbelagd information, känsliga personuppgifter, företagshemligheter, sårbarheter eller hälso- och sjukvårdsuppgifter.

Lösenord – skydda användarnamn och lösenord

För att logga in i Halmstads kommuns enheter och it-system använder du användarnamn och lösenord. Dessa är personliga och ska inte göras kända för andra. Om någon obehörig får tillgång till ditt lösenord och användarnamn kan personen utföra aktiviteter i ditt namn.

Det är också viktigt att du väljer lösenord och användarnamn som är svåra att gissa för obehöriga. Därmed kan vi skydda intern eller sekretessbelagd information för obehöriga.

E-post – använd din kommunala e-postadress med eftertanke

När du börjar ditt uppdrag får du en kommunal e-postadress. Denna ska du bara använda inom ramen för ditt politiska uppdrag, inte i privat syfte. Det är viktigt att tänka på att kommunikation med e-post inte är en fullt säker kommunikationsväg. Inga känsliga eller extra skyddsvärda personuppgifter eller annan konfidentiell information får skickas med e-post. Var extra observant innan du klickar på länkar eller bilagor i e-post.